EP wil Europees toezicht in autosector

De Europese Commissie moet meer bevoegdheden krijgen om toezicht te houden op de automarkt en op nationale instanties die auto’s goedkeuren. Daarvoor stemde gisteren een nipte meerderheid van het Europees Parlement naar aanleiding van het dieselschandaal bij Volkswagen. De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de emissienorm en het toelaten van auto’s. Brussel wil hierin een rol spelen, maar bijvoorbeeld minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt een Europese toezichthouder niet nodig. Een meerderheid in het Europarlement denkt daar anders over. De affaire heeft laten zien dat nationale toezichthouders hebben verzaakt en de controle verbeterd moet worden, reageerde CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (ANP).