Opstappen Mansveld ‘moedig’ maar ‘onvermijdelijk’

Politiek Den Haag prijst Mansveld omdat ze verantwoordelijkheid neemt voor haar fouten en die van haar voorgangers.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu kondigt haar aftreden aan na de presentatie van het rapport van de parlementaire enquetecommissie Fyra. Foto: Jerry Lampen / ANP

Politiek Den Haag reageert met instemming op het aftreden van Wilma Mansveld als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Mansveld hield de eer aan zichzelf na de harde conclusies in het rapport over het mislukken van de Fyra.

Premier Rutte reageerde met een korte verklaring op het opstappen van Mansveld als staatssecretaris. Hij noemt het opstappen “zeer spijtig”.

“Wilma Mansveld heeft met hart en ziel gewerkt om de ingewikkelde problemen op te lossen die zij als staatssecretaris op haar bord kreeg. Daar heb ik grote waardering voor. Haar grote persoonlijke inzet en gedrevenheid ken ik van dichtbij en ik weet dat dit voor haar een moeilijk besluit is. Natuurlijk respecteer ik het.”

Vanaf 17.30 gaat Rutte met de Tweede Kamer in debat over het opstappen van Mansveld (via deze link live te volgen). Het verzoek van D66-leider Pechtold kreeg brede steun. De premier gaf in zijn verklaring aan nog niet vooruit te willen lopen op het rapport.

“We gaan als kabinet nu goed naar het rapport kijken, maar het is duidelijk dat de opvolger van staatssecretaris Mansveld een stevige klus wacht.”

Samsom: vertrek was onvermijdelijk

PvdA-leider Diederik Samsom zei in een reactie dat het aftreden van Mansveld “onvermijdelijk” was. Volgens Samsom is de informatievoorziening aan de Tweede Kamer van groot belang. Als daar fouten worden gemaakt, moet er daarom politieke verantwoordelijkheid worden genomen.

Volgens Samsom is Mansveld op eigen initiatief opgestapt, zo meldt NRC-redacteur Christiaan Pelgrim die aanwezig was bij de verklaring van de PvdA-leider.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Samsom na overleg over aftreden Mansveld: “ze kwam zelf binnen met die conclusie”

Samsom sprak verder van een “moedig besluit”, waarmee zij ook de verantwoordelijkheid neemt voor de fouten van haar voorgangers. De conclusies in het Fyra-rapport noemt Samsom “stevig”. Hij toonde zich ontevreden over de rol van de Tweede Kamer in het debacle rond de Fyra. “Ja dat moet de Kamer zich aantrekken. Als je geen lessen voor jezelf wil trekken als Kamer, is dit niks waard geweest.”

Volgens NRC-redacteur Mark Duursma gaan de eerste namen over opvolging al rond - Samsom wilde daar echter niet op reageren.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Samsom wil nog niets zeggen over opvolging #Mansveld. Naam Sharon Dijksma zingt rond. Schultz doet wellicht begrotingsdebat zo meteen

De eer aan zichzelf

VVD-Kamerlid Betty de Boer, die onder meer spoor en vervoer in haar portefeuille, heeft zei tegenover persbureau ANP dat ze de beslissing van Mansveld respecteerde. “Het is begrijpelijk dat Mansveld consequenties verbindt aan de uitkomst van deze enquête.”

Ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde tegenover ANP instemmend op de stap van Mansveld.

“Het siert staatssecretaris Mansveld dat zij de eer aan zichzelf houdt. Ze neemt verantwoordelijkheid voor het handelen van een reeks van bewindspersonen die de Kamer onvolledig informeerden over het Fyra-dossier.”

Volgens van Tongeren zal het opstappen van Mansveld echter niet leiden tot een oplossing voor de problemen.

“De Fyra-commissie legde pijnlijk structurele fouten bij het spoorbeheer bloot. Het oplossen van deze problemen kan alleen als we de marktwerking op het spoor inperken.”

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob liet via Twitter weten het besluit van Mansveld te steunen.

Twitter avatar arieslob Arie Slob Respect voor besluit van staatssecretaris Mansveld om af te treden. Wens haar alle goeds toe.

Prorail: plezierig en constructief samengewerkt

President-directeur Pier Eringa van ProRail zegt in een reactie tegen ANP dat hij het opstappen van Mansveld respecteert. “We hebben altijd plezierig en constructief met haar samengewerkt om de prestaties op het spoor verder te verbeteren.”

De samenwerking tussen Eringa en Mansveld liep in de laatste weken van de staatssecretaris de nodige deuken op. Na een Kamerdebat over de problemen bij ProRail verwees Mansveld de ProRail-baas voor draaiende camera terug naar de publieke tribune.

    • Sjoerd Klumpenaar