Opinie

    • Hans Beerekamp

'De Fractie' voorspelde bedreiging Kamerlid

Fictieve bedreiging Kamerlid in ‘De Fractie’ (VPRO).

Agitatoren en provocateurs beleven gouden tijden, en Nederland vervult in Europa weer eens de rol van gidsland. Intimidatie door de straat krijgt altijd alleen een kans als de staat het laat afweten. En ook al zien we de afgelopen week meer burgemeesters op televisie dan gebruikelijk, ze worden in aantal verre overtroffen door willekeurige bezorgde burgers in straatinterviews en diverse extreme dwaallichten.

Vaststellen wat precies de rol van de media is geweest bij het ontstaan van de huidige oververhitting, daar zullen wetenschappers het nog heel druk mee gaan krijgen. Als schot voor de boeg zou je kunnen stellen dat het in talkshows uitnodigen van politieke clowns (een neonazi of een moslimfundamentalist die oproept Israëlische toeristen te slaan) weleens olie op het vuur kan zijn geweest. En ook de oproep van de fractievoorzitter van de grootste partij in alle peilingen tot (geweldloos) verzet tegen asielzoekerscentra en het jarenlang in de media verbreiden van zijn boodschap dat de islam onze samenleving ontwricht, lijken niet erg behulpzaam.

Nu zijn er dus twee in brand gestoken auto’s van een gemeenteraadslid van Wormerland en een kogelbrief voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Of die werd bedreigd omdat hij te streng of te slap was voor asielzoekers, daarover tasten we vooralsnog in het duister.

Stom toevallig ontving in de fictieserie De Fractie (VPRO) het populaire Tweede Kamerlid Tim Snel (Joris Smit) deze week ook een dreigtweet: „Ik jaag een kogel door je kankuhkop.” De wat geforceerde pogingen van de scenarioschrijvers om de actualiteit in het verhaal te betrekken, hebben veel kijkers verjaagd. Maar net nu De Fractie, door de netmanager van NPO 2 gedegradeerd naar de late avond, uit het vizier raakt, begint het qua urgentie en kwaliteit ergens op te lijken. Een paar weken terug werd Snel in een parkeergarage gegijzeld door een teleurgestelde kiezer (Loes Wouterson), die alleen maar wilde dat hij eens naar haar luisterde. En na de bedreiging via Twitter moet Snel zich laten beveiligen, tot zichtbaar genoegen van zijn spindoctor Vincent (Tijn Docter).

Wij, de kijkers, hebben gezien dat de spindoctor met liefdesverdriet en een alcoholprobleem zelf de afzender was van de dreigementen, om de populariteit van zijn protegé te vergroten.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat de huidige echte bedreigingen en intimidaties van politici nep zijn. Maar waar De Fractie wel zeer terecht op wijst, is dat ook zulke vervelende kwesties in de media geëxploiteerd kunnen worden en, zoals dat heet, momentum kunnen veroorzaken.

Tim vrijt in de serie in het geniep met de populaire talkshowpresentator Suus (Daphne Bunskoek). Ze proberen hun beroep erbuiten te laten, maar dat lukt natuurlijk van geen kant. Er wordt zwaar onderhandeld over het al dan niet in Suus onthullen dat Tim gegijzeld en bedreigd is. De politicus weet de boot af te houden, maar Suus stelt wel één voorwaarde: „Als je er dan maar niet plotseling toch mee bij Jeroen zit.”

Media en paniek onder de bevolking: het is een beetje de kip en het ei.

    • Hans Beerekamp