CBS trekt cijfers in over ledenverlies FNV

Het CBS heeft geen heldere uitleg over de verkeerde cijfers. „Het ligt deels aan ons, deels aan de FNV.”

Het was één dag lang nieuws: de FNV verliest volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 63.000 leden in één jaar, de andere bonden blijven gelijk in hun ledenaantal of stijgen licht. Gisteravond trok het CBS dat bericht terug. De cijfers kloppen niet. Vooral het ledenaantal van de FNV, de grootste vakbeweging van Nederland met ruim een miljoen leden, wordt opnieuw onderzocht.

De FNV had er de hele dag op aangedrongen bij het CBS: kijk nog eens naar onze cijfers. De vakcentrale had in januari van dit jaar zelf een verlies van ruim 25.000 leden geteld.

Dat is fors en dat het met de FNV niet goed gaat, weet de FNV zelf ook. Maar het bericht van het CBS kwam als een nare verrassing – op dezelfde dag als het nieuws dat de FNV het hoger beroep over het loonakkoord voor ambtenaren heeft verloren.

In de wandelgangen van andere vakbonden werd de neergang bij de FNV al uitgelegd als een afstraffing van de keuzes die de FNV heeft gemaakt: doorgaan met actievoeren en zelfs een rechtszaak beginnen tegen de overheid en de vakbonden die wél hadden gekozen voor een deal over de ambtenaren-cao.

Zo’n verklaring past niet bij de feiten: het conflict is van dit jaar, de cijfers van het CBS en de FNV gaan over 2014. Dat was het jaar waarin een interne fusie van FNV-bonden bijna mislukte, er was ruzie en gedoe. „Je bent niet aantrekkelijk als je midden in zo’n interne verbouwing zit”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. „En je had de economische crisis: in de bouwsector zijn we heel veel leden kwijtgeraakt.”

Op een aantal van 1,1 miljoen leden is een verlies van 25.000 volgens Van Dijk „niet prettig”, maar ook niet gigantisch. En hij denkt dat er nu weer hoop is. „In 2015 zijn we in beeld gekomen met de inhoud. Er komen leden bij in de sectoren waarin we actief zijn: de zorg, de metaalsector. En sinds mei van dit jaar hebben zich al bijna zesduizend jongeren aangemeld als lid door onze acties met Young & United over het minimumjeugdloon.”

Dat de CBS-cijfers niet klopten en het CBS dat ook toegaf, was voor de FNV een opluchting. Maar schadelijk voor het imago was het verkeerde bericht hoe dan ook: gisterochtend was het grote verlies van de FNV bijvoorbeeld nog belangrijk radionieuws, deze ochtend was er weer ánder nieuws.

Het CBS had gisteravond nog geen duidelijke uitleg over de verkeerde cijfers. „Het ligt deels aan ons en deels aan de FNV”, zegt een woordvoerder. „Wij baseren de cijfers op gegevens die we van hen krijgen.”

De FNV laat weten dat „niet alle gegevens over de ledenaantallen in één keer zijn ingeleverd” bij het CBS en dat dat natuurlijk wel de bedoeling is. „Maar het CBS is vergeten om twee kleine bonden mee te tellen en heeft een rekenfout gemaakt.”

Het onderzoek wordt opnieuw gedaan, ook de ledenaantallen van andere bonden worden weer bekeken.

Volgens een woordvoerder van het CBS zal het nieuwe cijfer over het ledenverlies bij de FNV „in de buurt komen” van het verlies dat de FNV begin dit jaar zelf heeft vastgesteld: zo’n 25.000 leden minder.

    • Petra de Koning