Boekendeal Ted Cruz vestigt aandacht op politieke trend

Republikeins presidentskandidaat Ted Cruz kocht voor 120.000 dollar exemplaren van zijn eigen boek op.

Ted Cruz EPA/MAX WHITTAKER / POOL

Een boek schrijven betekent niet alleen publiciteit, maar ook winst voor een politicus. Amerikaanse presidentskandidaten kopen hun eigen boeken op om de opbrengst van verkoop in te zetten voor hun politieke campagnes.

De praktijk is al langer gangbaar, maar trekt nu de aandacht door een deal van Ted Cruz. Hij kocht recentelijk voor een bedrag van 120.000 dollar bij zijn uitgeverij Harper Collins zijn boek A Time for Truth op. Een gesigneerd exemplaar van het boek is nu voor 85 dollar te koop op Cruz’ campagnewebsite.

Inkomsten

Er is veel te winnen voor Cruz. Allereerst inkomsten. Het Amerikaanse blad New Republic heeft berekend dat Cruz voor bovengenoemd bedrag tussen de 8.000 en 10.000 exemplaren heeft kunnen inkopen.

Cruz heeft, dankzij de standaard korting die auteurs krijgen, zijn boek voor de helft van de verkoopprijs (28 dollar) kunnen inkopen. Iedere verkocht boek levert hem dus een winst op van 70 dollar.

Bestsellerstatus

Bovendien lonkt bestsellerstatus. Mitt Romney bereikte een dergelijke status in 2010 toen hij tijdens zijn presidentsrace de traditionele ‘speakersfee’ weigerde en organisaties vroeg in plaats daarvan zijn boek No Apologies op te kopen.

“Iedere campagnestrateeg doet er alles aan om zijn kandidaat zo hoog mogelijk in de New York Times bestsellerslijst te krijgen”, zegt een politiek adviseur in de New Republic. Die positie levert gratis publiciteit, betaalde boekentournees en overal de foto van je kandidaat in de etalages op.

Ethisch grijs gebied

Hoewel niet illegaal, noemt New Republic noemt de praktijk wel “ethisch grijs gebied”. Want Cruz, die voor het schrijven van zijn boek een voorschot kreeg van 1,5 miljoen dollar, koopt zijn eigen boek in met donateursgeld om het vervolgens met grove winst aan diezelfde donateurs door te verkopen.

Marco Rubio, Hillary Clinton, Donald Trump en Jeb Bush bieden geen eigen titels aan op hun campagnewebsite.

    • Roderick Nieuwenhuis