Boehner laat Congres netjes achter: even geen shutdowns

Vlak voor zijn vertrek sluit John Boehner een deal over de begroting. De dreiging van shutdowns is afgewend.

De VS zijn voorlopig verlost van de dreiging van een overheidssluiting. Vlak voor hij zaterdag aftreedt, werd John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, het gisteren met de Democraten en het Witte Huis eens over het overheidsbudget.

Als het Congres instemt met het voorstel, verlost hij de VS daarmee van de periodieke begrotingscrises: obstructie van de begrotingswetten was de laatste jaren voor radicale Republikeinen een beproefd middel om een ideologisch punt te maken. In oktober 2013 leidde dit tot een dure sluiting van de federale overheid.

Die tactiek is nu tot maart 2017 onmogelijk. Ook tilt het plan de begrotingsdiscussies over het verkiezingsjaar 2016 heen. Zo kunnen ze niet als campagnemiddel worden gebruikt.

In het voorstel wordt de begroting met 80 miljard dollar (72,5 miljard euro) verhoogd. Om dat te betalen wordt gesneden in voorzieningen in medische en sociale programma’s.

Met het voorstel zijn twee potentiële catastrofes op de kalender afgewend. Op 3 november zou de regering in gebreke blijven als het leenplafond niet werd verhoogd. En tegen 11 december, als een tijdelijke begrotingswet zou aflopen, dreigde het hele shutdown-circus weer te beginnen. Die tijdelijke wet kwam er vorige maand op het nippertje doordat Boehner zijn vertrek aankondigde. Zo nam hij radicale Republikeinen de wind uit de zeilen.

„Ik wilde de schuur uitruimen”, zei Boehner gisteren over zijn plan. Nu deze barrière uit de weg is, heeft zijn opvolger een betere kans de verdeelde Republikeinen bijeen te houden. Als Boehners opvolger dragen de Republikeinen naar verwachting vandaag Paul Ryan voor. Ryan was een van de architecten van het compromis dat de shutdown van 2013 beëindigde. Hij toonde zich gisteren echter weinig dankbaar jegens Boehner: „Dit zaakje stinkt”, zei hij over de vermeende haast waarmee de deal was gesloten.