Kogelbrief voor Zijlstra, brandstichting Wormerland, Harlingen schrapt infoavond

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft een kogelbrief ontvangen. Dat heeft hij gisteren gezegd in de Tweede Kamer.

Zijlstra vertelde dit na vragen over het in brand steken van de auto’s van een GroenLinks-raadslid in Wormerland, waar gisteren een informatieavond over asielopvang was.

Zijlstra kreeg de kogelbrief kort nadat hij in het AD voor versobering van de opvang van asielzoekers had gepleit. De brief werd bezorgd bij de Tweede Kamer. De VVD’er zegt zich niet te laten intimideren. Volgens zijn woordvoerder heeft Zijlstra aangifte gedaan.

De VVD’er pleitte er eerder deze maand voor vluchtelingen na het krijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning minder rechten te geven dan nu het geval is. Zo wil hij ze niet het recht op een bijstandsuitkering geven.

Zijlstra is niet de eerste die is bedreigd om zijn houding in de asieldiscussie. Eerder deze maand werd burgemeester Hofland (CDA) van Rijssen-Holten met de dood bedreigd omdat hij vluchtelingen wilde opvangen. Ook andere raadsleden werden bedreigd.

In het Friese Harlingen is een voor gisteren geplande informatiebijeenkomst over de komst van vluchtelingen afgelast omdat de gemeente signalen had dat de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie wilde langskomen.