Apple maakt dit jaar elke seconde 1.693 dollar winst

Apple boekt dankzij de iPhone weer een recordjaar. Beleggers zijn niet onder de indruk van de grote getallen.

Eén keer ademhalen: elke seconde van het afgelopen boekjaar verkocht Apple voor 7.420 dollar aan iPhones, iPads en Mac computers. Nog één keer ademhalen: elke seconde maakt ’s werelds grootste technologiebedrijf 1.693 dollar winst.

De jaarcijfers die Apple gisteravond presenteerde waren adembenemend: 234 miljard omzet (28 procent groei) en 53 miljard winst (plus 35 procent) in het gebroken boekjaar 2015. Meer dan de omzet van Google, Microsoft en Facebook – en nog een paar – bij elkaar. Toch raakte Apple sinds juni 12 procent van zijn beurswaarde kwijt. Beleggers denken dat Apple de succesvolle iPhone 6 (eind 2014) niet overtreft.

Dat lukte in het afgelopen kwartaal nog wel – Apple verkocht 48 miljoen iPhones. Maar als je zo groot bent is het lastig om te blijven groeien. Chinese gadgetliefhebbers zijn goed voor een kwart van Apples omzet, toch daalde de omzet in China met 5 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

Winnen op Android dan? Al komt volgens Apple-topman Tim Cook 30 procent van de nieuwe iPhone-gebruikers uit het concurrerende Android-systeem, Androids marktaandeel geeft geen krimp.

De omzet leunt voor tweederde op de iPhone maar de in september geïntroduceerde iPhone 6S biedt weinig extra’s ten opzichte van zijn voorganger. Andere productcategorieën blijven achter: de verkoop van de iPad (9,9 miljoen exemplaren) valt 20 procent lager uit dan vorig jaar.

De verkoop van computers, iMacs en MacBooks, doet het goed. Van de Apple Watch zijn naar schatting 3,8 miljoen exemplaren verkocht. Elke andere fabrikant zou bij zulke cijfers de vlag uit hangen, Apple verstopt het horloge voorlopig onder categorie ‘overige producten’.Voor de komende feestmaanden rekent Apple op 77 miljard dollar omzet, net iets meer dan het recordkwartaal van vorig jaar.