FIOD gaat invallen doen bij zwartspaarders

De fiscale opsporingsdienst FIOD doet deze week invallen bij Nederlanders die hun vermogen in het buitenland vermoedelijk niet bij de fiscus hebben opgegeven. Daarnaast zijn zeventig mogelijke zwartspaarders aangeschreven door de Belastingdienst. Zij hebben dit weekend brieven ontvangen.

De acties komen voort uit een project van niet alleen de FIOD, maar ook het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, waarbij de laatste alle transacties met alle buitenlandse debet- en creditkaarten in Nederland gedurende drie jaar onderzocht. Zo’n duizend kaarten werden geselecteerd.

De Belastingdienst laat in de brieven weten aanwijzingen te hebben dat de geadresseerde vermogen in het buitenland niet heeft opgegeven en vraagt naar de reden. De fiscus mag niet betaalde belasting tot twaalf jaar terug navorderen. De geadresseerden zijn verplicht te antwoorden, anders kan een omgekeerde bewijslast gelden. Dan moeten ze sowieso betalen. De eerste inhoudelijke rechtszaak tegen een zwartspaarder in dit project start begin november.

    • Esther Rosenberg