Opinie

    • John Kroon

Zo nuchter zijn die Friezen dus niet

De voetbalsport produceert bovenmatig veel dwazen en tot deze categorie kunnen die supporters van sc Heerenveen worden gerekend die eerder deze maand stichtingsvoorzitter Anne Hettinga bij zijn huis in Sneek bedreigden. Hettinga koos voor de veiligheid van zijn gezin en trad af. Het zoveelste slachtoffer in een machtsspel bij de Friese voetbalclub dat veel problematischer is dan de slechte prestaties die de spelers tot nu toe dit seizoen op het veld hebben neergezet. Die hebben intussen wel de kop gekost van trainer Dwight Lodeweges. Hij gaf er de brui aan.

Over dwazen gesproken: het is maar iets meer dan anderhalf jaar geleden dat Lodeweges in Leeuwarden halsoverkop SC Cambuur ontvluchtte. Dit gebeurde nadat bekend was geworden dat hij naar de provinciale rivaal zou overstappen. Een aantal supporters van Cambuur beschouwde dat als hoogverraad en bestormde het stadion.

Friezen een nuchter volkje? Generaliseer maar niet.

Intussen zal het bij Lodeweges onprettig zijn overgekomen dat zijn opvolger Foppe de Haan, wiens assistent hij ooit was, harder wil trainen; De Haan acht dat noodzakelijk om zo de conditie van de spelers te verbeteren. Voorlopig resulteerde het Foppe-effect zaterdag in een gelijkspel van Heerenveen bij Willem II. Het kon beter, het kon slechter.

Terwijl het grootste icoon van Heerenveen sinds Abe Lenstra nog maar kort geleden een heel andere taak voor zich zag weggelegd. Hij zou tussen de rollebollende bestuurders trachten te bemiddelen. Verzoeningspogingen doen die op voorhand weinig kansrijk leken.

Sc Heerenveen houdt er een ingewikkelde structuur op na. De club heeft een stichtingsbestuur van tien leden, dat de aandelen beheert, én een one tier board van zeven man, drie voor het dagelijkse werk, vier voor het toezicht. De voorzitter daarvan, Jelko van der Wiel, stapte gisteren gedesillusioneerd op. Dat kwam niet als een verrassing, want het stichtingsbestuur (met vertegenwoordigers van sponsorende bedrijven en de supporters) wilde hem al schorsen; alleen werd de aandeelhoudersvergadering waarin dat zijn beslag zou moeten krijgen, uitgesteld. Ook binnen de verdeelde board manifesteerden zich tegenstanders van Van der Wiel. Hij bleek gisteren de sneeuwbal te zijn die de rest deed rollen: alle bestuursleden stapten daarna op, op de drie fulltimers na.

Ja, het valt blijkbaar niet mee om een bedrijf als Heerenveen, dat qua omvang tot het mkb kan worden gerekend, te leiden. Waren er eerst twee kapiteins op het schip, nu zowel Hettinga als Van der Wiel het veld heeft geruimd is dat aantal gereduceerd tot nul. Zie dan maar eens koers te houden. Er zijn trouwens in het management al eerder koppen gesneuveld. En dat terwijl Van der Wiel nog maar twee jaar geleden aantrad, na de vorige crisis bij Heerenveen.

Een duo, twee zeventigers van enige naam en faam, trachtte die crisis op te lossen. De econoom Lense Koopmans, die in het verleden bekendheid verwierf met de sterfhuisconstructie voor het bouwconcern OGEM, en voormalig Vitesse-voorzitter Jos Vaessen, een Limburger die de kost verdiende als directeur van het CBR. Hetzelfde tweetal is nu ook weer om een advies gevraagd en is tot de weinig revolutionaire slotsom gekomen dat binnen de board een minderheid zich bij besluiten van de meerderheid moet neerleggen. Op de achtergrond speelt de vraag of Heerenveen in zee moet gaan met een Chinese investeerder, want zoals bij de meeste clubs in Nederland zijn de ambities er groter dan de financiële mogelijkheden toelaten.

Bij dit alles geldt dat alle betrokkenen beter eens kunnen kijken naar wat Heerenveen in zijn beleid als kernwaarden opsomt. Samenwerking en saamhorigheid. Vertrouwen en betrouwbaar. En, daar is ie weer: nuchter en eigenzinnig. Aan eigenzinnigheid geen gebrek. Aan de rest wel.

    • John Kroon