Panda’s Ouwehands heten Wu Wen en Xing Ya

Het mannetje heet Wu Wen (mooie krachtige wolk’) en het vrouwtje Xing Ya (‘elegante ster’). Ze zijn drie jaar.

Foto ANP

De twee panda’s die China uitleent aan Nederland heten Wu Wen en Xing Ya. Het gaat om een mannetje (Wu Wen) en een vrouwtje (Xing Ya). Beide beesten zijn drie jaar oud, heeft directeur Marcel Boekhoorn van Ouwehands Dierenpark in Rhenen vanmiddag bekendgemaakt, meldt RTL Nieuws.

Wu Wen is Chinees voor ‘mooie krachtige wolk’ en Xing Ya betekent vertaald ‘elegante ster’, aldus RTL Nieuws. De druk op de bedreigde dieren is groot: de hoop is dat ze zich in Nederland voortplanten.

Twitter avatar RTLnieuwsbetty betty glas Wu Wen en Xin Ya kennen elkaar nog niet! Blind date voor #reuzenpanda ‘s!

De komst van de panda’s werd gisteren aangekondigd tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan China. Het paar komt over ongeveer tien maanden naar het dierenpark in Rhenen.

In Europa werden eerder België, Frankrijk, Spanje, Schotland en Oostenrijk beloond in het kader van de Chinese pandadiplomatie, schrijven Kim Bos en Oscar Garschagen vandaag in NRC.

De panda’s zijn nogal een duur cadeau – voor de ontvanger. Het dierenpark gaat China een miljoen dollar ‘leasegeld’ per jaar betalen, dat wordt besteed aan projecten die zijn opgezet om de panda te behoeden voor uitsterven. Ook moet er een kostbaar verblijf gebouwd worden. De Belgische dierentuin betaalde er acht miljoen voor. De panda’s moeten verzekerd worden en de medische zorg is duur. „We zullen veel toegangskaartjes moeten verkopen om uit de kosten te komen”, zei Boekhoorn gisteravond. Geld verdienen met de panda’s is niet het hoofddoel, benadrukte hij. Dat is om de panda voor uitsterven te behoeden.

    • Laura Klompenhouwer