De rekening van het restaurant betalen door er een foto van te maken

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

JP Morgan introduceert Chase Pay, een digitale portemonnee op basis van QR-codes. Daarmee kun je rekeningen betalen door er een foto van te maken. Dat kondigde consumentenbank Chase van JP Morgan Chase volgens Re/code aan op een conferentie over geld in Las Vegas.

De technologie is anders dan de grote concurrenten Apple Pay en Android Pay, die werken met NFC-chips in smartphones. Chase heeft al overeenkomsten gesloten voor het gebruik van de nieuwe betaaldienst met onder andere Wal-Mart en Best-Buy.

De bank zegt dat Chase Pay goedkoper is voor winkels dan de concurrentie van Apple, Google en Samsung. Een ander voordeel is dat Chase Pay zowel op Apple- als op Androidtelefoons werkt, terwijl je voor Apple Pay een iPhone moet hebben en Android Pay en Samsung Pay alleen op Android-apparaten werken.

Een nadeel is volgens Re/code dat het lezen van QR-codes lang niet altijd even soepel gaat. Bovendien moet je voor het gebruik van Chase Pay een creditcard hebben van Chase, die van andere banken werken niet. Chase Pay komt halverwege volgend jaar beschikbaar in de Verenigde Staten.

Wal-Mart wil gaan testen met bezorgdrones

Wal-Mart heeft toestemming gevraagd om in de openbare ruimte te gaan testen met commerciële drones voor het bezorgen van boodschappen. Daarmee hoopt de wat online-verkopen betreft achterblijvende supermarktketen weer aan te haken bij grote concurrent Amazon dat sinds vorig jaar al toestemming heeft om te testen, schrijft persbureau Reuters.

De aanvraag volgt op maanden van binnen testen. Wal-Mart gebruikt daarvoor drones van het Chinese SZ DJI Technology. Woordvoerder Dan Toporek van Wal-Mart ziet een grote toekomst voor de drone:

“Drones have a lot of potential to further connect our vast network of stores, distribution centers, fulfillment centers and transportation fleet.”

Wal-Mart wijst erop dat er voor zeventig procent van de Amerikaanse bevolking een vestiging binnen vijf mijl te vinden is en er daardoor unieke mogelijkheden zijn om klanten te bedienen met een drone.

Wal-Mart, Amazon en ook Google lopen met hun tests vooruit op de gehoopte versoepeling van de wetgeving voor de commerciële inzet van drones.

General Motors verhoogt salarissen

Onder druk van een dreigende staking doet General Motors iets wat het al bijna tien jaar niet meer heeft gedaan: de salarissen verhogen. De grootste Amerikaanse autofabrikant heeft een salarisovereenkomst voor de komende vier jaar gesloten met vakbond United Auto Workers, schrijft The Wall Street Journal.

Vorige week maakte General Motors een recordwinst bekend, dus volgens de vakbond is het niet meer dan logisch om na jarenlange stilstand de lonen te verhogen. De loonsverhoging geldt voor werknemers die al voor 2007 in dienst zijn getreden. Hoeveel de salarissen precies stijgen is niet bekend.

General Motors wilde eigenlijk het bonus-systeem in stand houden. Daardoor hebben werknemers de laatste vier jaar bijna 40.000 dollar extra verdiend, omgerekend 5 dollar 30 per uur meer. De bedrijfstop wees erop dat dat een betere deal is voor de medewerkers, maar die bonussen zijn niet gegarandeerd en de structurele loonsverhoging nu wel.

    • Arjan Meesterburrie