Rijkste Chinees, Wang Jianlin verdubbelde zijn vermogen

AP Photo/Kin Cheung

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Echt een verrassing is het niet. Wang Jianlin is dit jaar de rijkste Chinees. Hij prijkt bovenaan de Forbes lijst van rijke Chinezen. Uit eerdere lijstjes werd al bekend dat Wang meer geld heeft dan Jack Ma (Alibaba). Ma’s kapitaal wordt geschat op 21,8 miljard dollar (19,7 miljard euro).

Interessanter is misschien dat de honderd rijkste mensen in China de afgelopen 12 maanden 20 procent rijker zijn geworden. Reden is onder andere de stijging van aandelenkoersen, meldt de South China Morning Post. Russell Flannery, Forbes correspondent in Shanghai zegt:

China’s economie zit in een transitieperiode, die zorgt voor nieuwe zakelijke mogelijkheden en nieuwe miljardairs. Die trend zie je terug in onze lijst.

Wangs kapitaal is het afgelopen jaar nota bene verdubbeld tot 30 miljard dollar (27,12 miljard euro). Dat komt onder meer doordat een vastgoedtak van Wangs bedrijf, en een bioscoopketen noteringen kregen aan respectievelijk de beurzen van Hongkong en Shenzhen.

Fonterra investeert in Maleisië

Het Nieuw Zeelandse Fonterra wil dichter bij haar Aziatische klanten zitten en opent daarom een servicecentrum in Maleisië. Dat meldt de Nikkei Asian Review. Met het handelsverdrag dat tussen landen rond de Stille Oceaan (Trans-Pacific Partnership) wordt getekend, is het centrum vooral een strategische zet van Fonterra.

Fonterra profiteert onder meer van de grote Chinese vraag naar buitenlands melkpoeder, vertelt Theo Spierings, Fonterra’s CEO.

We verwachten 4 tot 5 procent volumegroei in de regio, wat betreft geëxporteerde zuivel. Daar valt ook China onder.

Het centrum moet ondersteunende diensten bieden op financieel gebied en personeelszaken. Fonterra werkt al veertig jaar in Maleisië, en heeft er twee fabrieken waar totaal 700 mensen werken. Het servicecentrum moet nog eens 120 banen opleveren. Door meer in Maleisië te produceren hoopt het bedrijf niet alleen de zakelijke processen te stroomlijnen, maar ook uit te breiden naar andere groeimarkten in Azië.

Ctrip en Qunar samen één groot reisbureau

Online reisbureau Ctrip en concurrent Qunar Cayman Islands gaan een samenwerkingsverband aan waardoor er één groot online reisbureau ontstaat. Dat meldt China Daily. Qunar is op dit moment ná Ctrip het grootste reisbureau van China. Vijf maanden geleden wees Qunar nog een overname bod van Ctrip af.

Nu wordt Ctrip voor 45 procent eigenaar van Qunar. Internetbedrijf Baidu is voor 20 procent eigenaar van Qunar en neemt een kwart van de aandelen in Ctrip. Er worden dus vooral aandelen geruild. Volgens analist Henry Guo van Summit Research Partners is dit een slimme zet.

Dit is goed voor beide bedrijven. Concurrentie heeft de winstgevendheid van beide geen goed gedaan aangezien er onredelijke prijzen werden geboden.

De marktwaarde van beide bedrijven samen is 15,6 miljard dollar (14,1 miljard euro). Ctrip is goed voor 10,6 miljard dollar (9,6 miljard euro), terwijl het kleinere Qunar een geschatte waarde heeft van 5,2 miljard dollar (4,7 miljard euro).

    • Eefje Rammeloo