Witwaszaak brengt Rabo opnieuw in opspraak

De Amerikaanse justitie verdenkt Rabobank ervan een strafonderzoek te hebben tegengewerkt. De bank riskeert vervolging in de VS.

Het inmiddels gesloten filiaal van Rabobank in Calexico, Californië Foto Google Streetview

Het Amerikaanse openbaar ministerie doet onderzoek naar witwaspraktijken en het hinderen van de Amerikaanse autoriteiten door Rabobank in Californië. De zaak kan de schikking van Rabobank met de Amerikaanse justitie in een ander schandaal, over manipulatie van het rentetarief Libor, in de weg staan. Dit meldt persbureau Bloomberg.

Justitie vermoedt dat drugskartels een kantoor van Rabobank in Calexico, een stadje met bijna 40.000 inwoners aan de Mexicaanse grens, hebben gebruikt voor het witwassen van geld. Volgens Bloomberg ging wekelijks een gepantserde geldwagen met contant geld de grens over naar Mexicali, een Mexicaans stadje aan de andere kant van de grens.

Rabobank sloot het filiaal in januari dit jaar, toen bleek dat de Amerikaanse justitie onderzoek deed. Bloomberg meldde in januari al dat dit onderzoek gaande was. Nu voegt het persbureau eraan toe dat justitie bewijs heeft dat bankmedewerkers de interne controle op verdachte rekeningen en transacties actief tegenwerkten. Daarnaast zou bankpersoneel documenten hebben achtergehouden voor de OCC, de Amerikaanse toezichthouder op banken. Dit zou obstructie van de rechtsgang inhouden – een ernstig vergrijp dat slecht kan uitpakken voor Rabobank in de Liborzaak.

Op 29 oktober 2013 trof de Rabobank een schikking met internationale autoriteiten, waaronder de Amerikaanse justitie, om strafvervolging vanwege ‘Libor’ uit de weg te gaan. Voorwaarde voor de schikking was dat de bank in een periode van twee jaar daarna de wet niet zou overtreden. Onduidelijk is of de verdachte praktijken in Californië voor of na deze periiode plaatsvonden.

Een woordvoerder van de Rabobank zegt dat de bank „volledig meewerkt” met het justitiële onderzoek. Hij wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen. Rabobank kocht in 2002 Valley Independent Bank, een lokale bank in Californië. De filialen, waaronder de vestiging in Calexico, gingen over naar Rabobank. Rabobank heeft meer dan honderd kantoren in de Amerikaanse staat.