VVD-fractievoorzitter Zijlstra: ik ontving kogelbrief

Hij bracht het nieuws na vragen over het in brand steken van auto’s van een raadslid in Wormerland.

VVD-lfractievoorzitter Halbe Zijlstra. Foto Martijn Beekman / ANP

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft een kogelbrief gekregen. Dat heeft hij vandaag gezegd in de Tweede Kamer. Zijlstra bracht het nieuws na vragen over het in brand steken van de auto’s van een Groenlinks-raadslid in Wormerland.

Dat meldt een woordvoerster van Zijlstra aan NRC. Zijlstra kreeg de brief kort nadat hij in een interview met het AD voor een versobering van de opvang van asielzoekers had gepleit. De kogelbrief werd bezorgd bij de Tweede Kamer. De VVD’er laat zich niet door de bedreiging intimideren. Volgens het ANP zei Zijlstra:

“Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken die kennelijk auto’s in de fik steken. Ik laat me niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen.”

Aangifte

Volgens de zegsvrouw heeft Zijlstra aangifte gedaan bij de politie. Op vragen over de identiteit en motivatie van de afzender en of de beveiliging van de VVD’er zal worden opgeschroefd, wilde de woordvoerster geen antwoord geven.

Zijlstra pleitte er eerder deze maand voor om vluchtelingen na het krijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning veel van hun huidige rechten te laten verliezen. Hij dacht hierbij onder meer aan het ontzeggen van een bijstandsuitkering, uitgebreide medische zorg en een grote woning. Zijlstra hoopt zo dat minder vluchtelingen naar Nederland komen.

Meer bedreigingen

Zijlstra is niet de eerste die een dreigement ontving vanwege zijn houding in de discussie rondom de asielzoekerscrisis. Afgelopen nacht werden de auto’s van een Groenlinks-raadslid uit Wormerveer in brand gestoken. Eerder deze maand werd burgemeester Arco Hofland (CDA) van de gemeente Rijssen-Holten met de dood bedreigd omdat hij vluchtelingen wilde opvangen. Ook andere raadsleden werden bedreigd.

    • Casper van der Veen