VS testen territoriale grenzen China in Zuid-Chinese Zee

Door langs de door China opgeëiste eilanden te varen, kan de situatie op een van de drukste vaarroutes ter wereld escaleren.

Demonstranten op de Filippijnen protesteren tegen China vanwege de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Foto Dennis M. Sabangan/EPA

De Amerikaanse marine heeft met een schip gepatrouilleerd dicht bij omstreden kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee. China claimt deze eilanden als territorium, tot onvrede van andere landen in het gebied. Het is de meest serieuze Amerikaanse test van de gebiedsgrenzen die China heeft vastgesteld tot nu toe en zou de spanningen op een van de drukste vaarroutes ter wereld verder kunnen laten oplopen.

Amerikaanse defensiefunctionarissen hebben de missie bevestigd, schrijft persbureau Reuters. De Chinese regering heeft boos gereageerd op de test. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de autoriteiten het schip, de USS Lassen, volgden en waarschuwde toen het “illegaal” in het gebied rond de Spratly-eilanden, gelegen tussen Vietnam en de Filippijnen, voer.

“China zal resoluut antwoorden op weloverwogen provocaties van welk land dan ook.”

Routine

De VS zijn niet afgeschrikt en plannen volgens de functionarissen die Reuters sprak meer van dit soort patrouillemissies, “en niet alleen in China”. De woordvoerder van president Obama ging niet in op de specifieke operatie, maar zei wel dat de VS aan China duidelijk heeft proberen te maken dat er vrijhandel moet kunnen plaatsvinden in de Zuid-Chinese Zee.

China claimt het overgrote deel van de Zuid-Chinese Zee als eigen gebied, maar dat doen Vietnam, Maleisië, Brunei, de Filippijnen en Taiwan ook, en dat levert al jaren spanningen op.

En wat gaat China doen?

Het is nu de vraag hoe China gaat reageren op de missie van de Amerikanen. Blijft het bij strenge woorden, komen er sancties? Volgens een van de Defensiefunctionarissen die Reuters sprak is er ook nog de kans dat de Chinese marine kan proberen Amerikaanse schepen te blokkeren of te omsingelen, wat tot escalatie zou kunnen leiden.

    • Frank Huiskamp