Opinie

    • Hans Beerekamp

Videosnacks LINDA.tv: ongezond maar lekker

'De Mobiel van Linda de Mol' (LINDA.tv)

Voor de meeste televisiemakers blijft aandacht voor nieuwe media een ongemakkelijk en gevaarlijk terrein. Je kunt er niet meer omheen, maar het onderwerp wordt het liefst uitbesteed aan jonge enthousiaste nerds (Alexander Klöpping, Luuk Ikink). Tv-redacteuren die iets van internet willen laten zien, kiezen vooral grappige filmpjes met katten, pikanterieën en mensen die onderuitgaan.

RTL Late Night rolde gisteren wel de loper uit voor Reed Hastings, oprichter en president-directeur van Netflix, de videodienst die zijn Europese hoofdkwartier in Amsterdam vestigde. Hastings had pas ook al gegeten met premier Mark Rutte en prins Constantijn, wist presentator Humberto Tan, die op zijn vijftigste verjaardag werd getrakteerd op deze topgast.

Hastings belooft over één tot drie jaar in Nederland (en elders) hetzelfde aanbod van titels op Netflix als in de VS. Ook zullen we in de toekomst met een speciale bril op televisie kijken en dan roepen: „Televisiescherm vier meter!”

Naast hem weerklonk het „Ieeeuw!” van Wendy van Dijk, televisiester en echtgenote van RTL-directeur Erland Galjaard. Hastings, gestoken in een gezellige trui, troostte de tv-makers met de gedachte dat honderd jaar geleden niemand had kunnen denken dat het paard echt zou verdwijnen als voornaamste middel van transport.

Bij De Wereld Draait Door (VARA) was de weerstand nog groter tegen LINDA.tv, aldaar gelanceerd door „de directie”, bestaande uit Linda de Mol en hoofdredacteur van het tijdschrift LINDA, Jildou van der Bijl. Ze legden het goed uit: via de app en website kun je je abonneren (nu nog gratis, vanaf 1 januari 3,50 euro per maand) op de nieuwe dienst, die dagelijks zo’n tien nieuwe ‘videosnacks’ biedt.

Brrr, internet, dat wilde tafelheer Koos Postema niet meemaken. Dat was toch „de nieuwe dictatuur”, volgens schrijver Jonathan Franzen?

Voor alle kijkers die niet schrikken van online kijken, werd het videosnacken aantrekkelijk uitgelegd. Allereerst natuurlijk al die virals en tv-fragmenten die je niet had willen missen, dus de zapservice van Pauw en Ikink. Maar LINDA.tv produceert ook zelf leuke filmpjes: een bewegende versie van het anonieme exhibitionisme in de Viva-rubriek Anybody, vlogs van Halina Reijn en Rossana Kluivert, interviews in bad met Kimberley Klaver. Heel slim is de rubriek De Mobiel van..., waarin journalist Antoinnette Scheulderman samen met een BN’er de inhoud van haar smartphone doorneemt. Natuurlijk willen we de agenda en de adreslijst van Linda zelf graag ook even bekijken.

Nog slimmer: de rubriek wordt u aangeboden door KPN, zoals bijna elke eigen productie een passende sponsor vond. En met de publieke en commerciële omroepen wordt druk onderhandeld over de condities van wederzijds hergebruik. Misschien is de NPO wel heel blij met het doorplaatsen van fragmenten, die beeldbuisverlaters zouden kunnen teruglokken.

Of je er nu van houdt of niet, er is geen enkele reden om je neus op te halen voor de vette videohap. Ik denk dat er veel geld mee te verdienen valt, want snacken willen we best.

    • Hans Beerekamp