Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Wie wordt de nieuwe FIFA-baas?

Afgelopen nacht sloot de deadline voor aanmelding voor kandidaat-FIFA-voorzitters. Wie volgt Sepp Blatter op?

Sepp Blatter tijdens een persconferentie eind augustus dit jaar. Foto Laurent Gillieron/EPA
Sepp Blatter tijdens een persconferentie eind augustus dit jaar. Foto Laurent Gillieron/EPA

Bij de sluiting van de deadline afgelopen nacht hebben zich in totaal acht mannen aangemeld als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Zij stellen verzekerd te zijn van de steun van minimaal vijf nationale voetbalbonden en hebben minimaal twee van de afgelopen vijf jaar activiteiten verricht in het voetbal. Dat zijn twee van de drie belangrijkste eisen om op 26 februari mee te dingen naar de hoogste post in het voetbal.

Maar de belangrijkste eis is het doorstaan van de integriteitstoets van FIFA’s ethische commissie, die nog volgt. UEFA-voorzitter Michel Platini leek lange tijd de belangrijkste kandidaat om zijn leermeester en thans aartsvijand Sepp Blatter op te volgen, maar nu de ethische commissie van de FIFA en de Zwitserse justitie onderzoek doen naar zijn betrokkenheid bij corruptie, is de kans dat hij mee mag dingen minimaal.

Plan B, voor als Platini niet door die toets komt

Gistermiddag switchte de UEFA daarom alvast naar een plan B door secretaris-generaal Gianni Infantino (45) naar voren te schuiven als back-upkandidaat. De Zwitser zou „een verfrissende stem met kennis van zaken zijn in de top van de wereldvoetbalbond”, aldus een statement van het UEFA-bestuur waar ook KNVB-voorzitter Michael van Praag deel van uitmaakt.

Van Praag kreeg eerder deze maand tijdens een vergadering van de UEFA-landen nog van verschillende nationale bonden het verzoek zich opnieuw kandidaat te stellen. Eerder trok hij zich voor de verkiezingen eind mei terug ten faveure van de enige uitdager van Blatter, prins Ali bin Al-Hussein. Volgens een woordvoerder van de KNVB is Van Praag niet serieus aan het twijfelen gebracht om alsnog toe te happen.

Een uitgesproken favoriet is er na de val van Platini niet, maar momenteel lijkt de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa de beste papieren te hebben. Naast onderstaande vijf kandidaten schreven ook David Nakhid (Trinidad & Tobago), de Liberiaan Musa Bility en de Fransman Jérôme Champagne zich in als kandidaat. Zij lijken bij voorbaat kansloos.