Turkije houdt tientallen vermeende IS-strijders aan

Alle verdachten worden nu verhoord door de anti-terreureenheid van de politie.

Turkse oproerpolitie eerder deze maand tijdens demonstraties in Istanbul. Foto Tolga Bozoglu / EPA

De Turkse politie heeft bij invallen in het binnenland van Turkije ongeveer dertig mensen aangehouden. Het gaat om vermoedelijke strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS), meldt het Turkse persbureau Anadolu.

De politieactie vond plaats in de provincie Konya, onder meer in de plaats Çumra, en zou nog steeds bezig zijn. Onder de verdachten is een vrouw. Allen worden nu verhoord door de anti-terreureenheid van de politie, meldt Dogan News Agency.

De actie komt een dag na de bestorming, gisteren, van meer dan twaalf huizen door de politie in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije. Bij de schietpartij die ontstond kwamen twee agenten en zeven vermoedelijke strijders van IS om. Het was voor het eerst dat op Turks grondgebied een dergelijke actie leidde tot een vuurgevecht met IS.

Te weinig doen

Sinds de dubbele zelfmoordaanslag in Ankara op 10 oktober, waarbij 102 mensen omkwamen, worden in Turkije voortdurend IS schuilplaatsen binnengevallen en arrestaties gepleegd, zegt onze correspondent Marloes de Koning.

“De verdenking is dat IS achter die aanslagen zat en de regering en inlichtingendiensten liggen onder vuur omdat ze die niet hebben voorkomen, terwijl ze wel allerlei inlichtingen hadden die op een concrete dreiging wezen. IS is een grote binnenlandse dreiging. Iedereen houdt rekening met meer aanslagen.”

De aanslag in Ankara vond plaats tijdens een bijeenkomst van Koerdische en pro-Koerdische partijen en organisaties. De overheid werd er alle langere tijd van beschuldigd te weinig te doen om aanslagen tegen Koerden of aanhangers van de Koerdische partij HDP tegen te gaan.

    • Laura Klompenhouwer