Theatervoorstelling Anne Frank stopt na anderhalf jaar en ruim 300.000 bezoekers

Ruim 1,5 jaar na de première stopt de theatervoorstelling Anne in Theater Amsterdam. De laatste voorstelling vindt plaats op 31 januari 2016. Anne werd meer dan 400 keer gespeeld en trok ruim 300.000 bezoekers.

Het stuk werd opgevoerd in een nieuw theater. Zowel het gebouw als de theaterproductie werd volledig privaat gefinancierd, door productiebedrijf Imagine Nation van Robin de Levita en Kees Abrahams. Het gebouw heeft één zaal met 700 zitplaatsen,met uitbreidingsmogelijkheden tot 1.100.

Om uit de kosten te komen moest het theater „ten minste twee jaar lang zeven avonden per week vol zitten”, schatte De Levita bij de start. Dat is niet gelukt. „Die inschatting van twee jaar geleden is niet langer relevant”, zegt De Levita nu. „Theater Amsterdam rendeert en met Anne hebben we een megaprestatie geleverd. Zonder een cent subsidie hebben we een nieuw theater gebouwd en een belangrijke voorstelling neergezet.”

Voor een toneelvoorstelling is 300.000 bezoekers veel. Maar vergelijken is moeilijk, omdat andere toneelvoorstellingen niet elke avond in hetzelfde theater worden gespeeld. Een vergelijking met andere zogenoemde ‘open-end-producties’, zoals de musical Hij Gelooft In Mij die twee jaar in het Nieuwe DeLaMar stond, lijkt meer op zijn plaats: die trok in twee jaar tijd 700.000 bezoekers.

De Levita noemt die vergelijking oneerlijk. „Vergelijk Anne met een ander toneelstuk met een complex maatschappelijk onderwerp”, stelt hij. „Een voorstelling over Anne Frank maak je bovendien niet om er rijk van te worden.”

De voorstelling stopt nu, omdat volgens De Levita „we zagen aankomen dat de markt overspoeld zou worden met producties over de Tweede Wereldoorlog, zoals de musicals De Tweeling en Het meisje met het rode haar.” In Theater Amsterdam zal een nieuwe productie worden opgevoerd. Welke dat is, wordt volgende week bekend.