Rechter: directie regiokranten moet reorganisatie opschorten

De directie van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep moet een lopende reorganisatie van het krantenbedrijf opschorten. Eerst moet de directie de krantenredacties beter uitleggen waarom de veranderingen noodzakelijk zijn. Dat volgt uit een uitspraak in kort geding van de Alkmaarse rechtbank gisteren. De zaak was aangespannen door de redactieraad van het Noordhollands Dagblad (NHD), Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander. De redacties zijn tegen de wijziging van hun organisatie. Het was pas de tweede keer in de Nederlandse pers dat een redactieraad zijn directie voor de rechter daagde vanwege het redactiestatuut. Belangrijkste twistpunt is het plan van de directie om voor alle vier de regionale kranten een eigen hoofdredacteur te benoemen. De redactie vreest te veel commerciële invloed. (NRC)