Struinen over Mars op je beeldscherm

Met een virtual reality tour kan iedereen nu rondkijken in de krater Gale.

De verkenner Curiosity aan het werk op de rode planeet. Foto REUTERS

Een Google Street View over een deel van het Marslandschap. Zo zou je de door The L.A. Times in elkaar gezette tour over de rode planeet met enige goede wil kunnen noemen. Uit satellietbeelden van het Mars Science Laboratory is een virtuele tocht gemaakt door de krater Gale. Zo kan iedereen met een paar muisklikken zelf rondkijken op Mars.

Curiosity is een onbemand voertuig dat al enkele jaren onderzoek doet op Mars. Voordat het wagentje op pad werd gestuurd, dachten onderzoekers na over de beste landingsplaats voor de zoektocht naar water. Ze wezen vier kandidaten aan, waarna de krater Gale de voorkeur kreeg - onder meer vanwege de aanwezigheid van een berg in het midden.

Verkenner legde 11 kilometer af

Inmiddels heeft het wagentje 7 mijl (11,3 kilometer) afgelegd in de 96 mijl (154 kilometer) brede krater. Het veldwerk daar moet geologen meer inzicht geven over hoe Mars er zo’n 3,5 miljard jaar geleden uitzag.

Het primaire doel van de missie was om bewijs te vinden dat op de planeet water aanwezig was geweest. Daarin slaagde Curiosity: onlangs publiceerden wetenschappers in het vakblad Science een studie over sedimenten die waren achtergelaten door meren, die miljarden jaren geleden moeten hebben bestaan.

Water op Mars

Daar kwam onlangs nog het nieuws bij dat Franse en Amerikaanse astronomen sporen hebben gevonden die duiden op de aanwezigheid van stromend water op de rode planeet op bepaalde momenten in het jaar. Die ontdekking zou een bemande missie naar Mars in de toekomst kunnen vergemakkelijken.

De tour door krater Gale is hier te vinden.

    • Jorg Leijten