Show your boobs: zo voelt livestreamen

In opkomst: livestreamen, oftewel alles wat je filmt direct zonder bewerking op internet uitzenden. Journalist Charlotte van ’t Wout probeerde het uit.

Screenshot van livestream Charlotte op Periscope

‘This livestream is bad as fuck’. Het staat er echt. Terwijl ik mijn best doe een interessant filmpje te maken van mijn wandeling door Amsterdam, is sowieso één kijker niet onder de indruk. Mijn eerste hatecomment. Ik lees het hardop voor, terwijl 132 kijkers meegenieten van mijn rode hoofd. „Thanks. Very sweet.” Snel richt ik mijn telefoon weer op de straat. „Dit is de markt. Hier kopen Nederlanders hun bloemen en fruit.” 

Ik ben aan het livestreamen met de app Periscope. Dat betekent dat ik met mijn telefoon aan het filmen ben en dat gelijktijdig uitzend, zonder het eerst te bewerken. Mensen over de hele wereld kunnen zo real-life meekijken met wat ik film.

Livestreamen kan met twee apps die dit voorjaar werden gelanceerd en veel publiciteit kregen: Meerkat en Periscope. Periscope had binnen vijf maanden meer dan tien miljoen gebruikers, die veertig jaar aan video per dag bekijken. Meerkat wil geen cijfers vrijgeven, maar is naar schatting kleiner.

Authentiek

Hoewel livestreamen in vergelijking met YouTube (meer dan een miljard gebruikers) nog in de kinderschoenen staat, wordt er veel van verwacht. Grote techbedrijven zijn ermee aan het experimenteren: Facebook laat bijvoorbeeld sinds twee maanden beroemdheden livestreamen op hun timeline met ‘Facebook Live’.

De aantrekkingskracht van livestreamen: het voelt authentiek. Het is, meer dan televisie of YouTube, alsof je echt aanwezig bent op die andere plek. Het voelt ook persoonlijk: iemand houdt een camera vast, voor jou, zodat je mee kunt kijken.

Dat is tegelijkertijd het nadeel aan livestreamen: het kan saai zijn. Langdradige filmpjes die nergens heengaan. Onbewerkte films van amateurs zorgen voor schokkerig beelden en saaie onderwerpen. Doorspoelen kan niet bij livestreams.

Livestreamen is daarom op z’n best bij nieuwswaardige gebeurtenissen, waar het echt spannend is om live mee te kijken. Je kunt bijvoorbeeld een journalist volgen die elke dag filmt bij de Syrische grens.

Maar ook kleine persoonlijke livestreams zijn soms bijzonder: je krijgt intieme inkijkjes in levens die je totaal niet kent. Zo volg ik een koeienboer uit Alabama. Hij filmt terwijl hij over zijn land rijdt in een tractor of zijn koeien melkt. Geen grote prater, maar ik ben even voor tien minuutjes daar, op het land. Een verademing in een wereld waarin zelfs reality-tv gescript wordt.

Beroemd op Periscope

Net als YouTube heeft ook Periscope al zijn eigen sterren voortgebracht. Amanda Oleander, een kunstenaar uit LA, is één van de bekendste. Zij begon met streamen vanaf dag één. Zodra zij inlogt (ongeveer vijf keer per dag), kijken er een paar duizend mensen mee. Ze schildert, kookt en babbelt over haar dag: de chat-before-bed.

Dat ziet er zo makkelijk uit, dat ook ik het wil proberen. Een maand geleden installeerde ik Periscope op mijn telefoon en begon ik met livestreamen. Net als Twitter, Facebook of Snapchat is het een nieuwe technologie die ik onder de knie wilde krijgen. Het leek me eng – live op internet. Maar tegelijkertijd ben ik ook nieuwsgierig.

Hieronder zie je het begin van een opgenomen livestream op Periscope: gewoon even snel door Amsterdam heenlopen. Hoewel het allemaal nogal adhoc en schokkerig is, keken er gemiddeld 80 mensen mee. Tijdens het filmen reageer ik op de vragen die ze me stellen, die je zie je bij deze opname niet in beeld. En ik groet mijn 'vaste' kijkers.

Vier lessen

Dit is wat ik leerde van een maand livestreamen:

Les 1: Communiceer met  je volgers

Bij mijn allereerste filmpje keken dertig mensen mee. Ik filmde Amsterdamse straten, achterop de scooter. Zagen de kijkers iets leuks, zoals de grachten, dan kreeg ik hartjes te zien: het equivalent van likes. Mensen begonnen vragen te typen, die ik in mijn schermpje zag. Het is belangrijk om direct te reageren: door het directe karakter van het medium verwachten volgers ook directe feedback.

Het  opbouwen van een schare volgers gaat  best snel, na een stuk of tien filmpjes heb ik 192 volgers. Een paar zijn diehard fans: elke keer als ik iets film kijken ze mee, of vragen ze naar zaken uit mijn vorige filmpjes. Sommige fans houden ook bij hoeveel hartjes ik krijg (‘Charlotte, je hebt nu meer dan 10.000 hartjes!’) of tweeten dat je online bent.  

Les 2: Blokkeer perverts

Dat directe karakter van livestreamen is leuk, maar tegelijkertijd ook raar en een beetje eng. Bij elke filmpje moet ik een paar gebruikers blokkeren. Dat doe ik met types die SHOW ME BOOBS of SEX SEX SEX typen (meestal zo’n 10 procent van de kijkers).

Ze worden uit mijn stream gegooid en kunnen me nooit meer online zien. Dat is de strategie die ik bijna alle vrouwen zie volgen. Toch kun je toch nog genoeg schaarsgeklede vrouwen vinden: meisjes die zichzelf in bad filmen of in bikini joggen. 

Screenshot van livestream Charlotte van 't Wout op Periscope

Les 3: Leer multitasken

Op het moment dat je op ‘live’ drukt en je stream aanfloept, gebeurt er van alles tegelijk. Je volgers komen binnendruppelen: na een paar seconden heb je er een stuk of tien, daarna loopt het steeds hoger op. Mijn ‘fans’ beginnen ‘hoi Charlotte’ te typen, dus die groet je terug. Ondertussen moet je wel iets interessants filmen, anders gaan je kijkers weer weg.

Ik praat in het Engels om een groter publiek aan te spreken. Met een schuin oog volg ik het commentaar van mijn volgers. Je bent dus bezig met filmen, praten, blokkeren, commentaar lezen en commentaar beantwoorden. Dat is best vermoeiend.

Les 4: Het is verslavend

ls je alles een beetje onder de knie hebt, merk je  hoe gezellig livestreamen is. Een beetje alsof je met tachtig vrienden op stap bent: de hartjes die je krijgt als je inzoomt op iets bijzonders, de mensen die je stad allemaal ‘geweldig!’ vinden en de vele bedankjes die je krijgt omdat je de tijd neemt om ze rond te leiden.

Meestal houd ik het twintig minuten vol, daarna ben ik moe en is mijn arm lam. En je moet aan je databundel denken: alles wat je niet via wifi streamt, gaat via 4G.