Saoedische prins had twee ton ‘jihad meth’

Amfetamine is populair bij strijders en rijke jongeren. Een prins wilde 2 ton in zijn privé-jet laden.

Drugs op de luchthaven van Beiroet.
Drugs op de luchthaven van Beiroet.

Het is een van de grootste drugsvangsten ooit in Libanon. De politie stuitte gisteren op de luchthaven van Beiroet op twee ton amfetamine, vlak voordat die in het privévliegtuig van een Saoedische prins werden geladen. De prins en vier anderen zijn opgepakt, zei een anonieme Libanese functionaris tegen persbureau AP. Om welke van de duizenden Saoedische prinsen het gaat, zei hij er niet bij.

De vangst betreft amfetaminepillen die onder de naam Captagon op grote schaal worden gebruikt in het Midden-Oosten. De drug is vooral populair bij Libanese studenten en welgestelde jongeren in de Arabische Golfstaten. Maar Captagon zou ook veelvuldig gebruikt worden als pepmiddel door de strijdende partijen in de Syrische oorlog. Het houdt je wakker, verdrijft de honger en bevordert de concentratie. Sommige media hebben het spul daarom ‘jihad meth’ gedoopt.

Het gebruik van amfetamine in oorlogen heeft een lange geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deelden zowel de geallieerden als de nazi’s dit pepmiddel uit aan soldaten om hun vermoeidheid te verdrijven. En tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan kregen Amerikaanse piloten zogenoemde ‘go pills’ om wakker te blijven tijdens lange vluchten.

Captagon is oorspronkelijk een middel voor de behandeling van hyperactieve kinderen (ADHD), dat in 1961 werd ontwikkeld door het Duitse chemieconcern Degussa AG. Het werd in 1986 op de zwarte lijst gezet door de wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarna het in de meeste landen werd verboden. Maar daarna ontstond er een levendige zwarte handel. De afgelopen jaren werden in het Midden-Oosten grote aantallen pillen onderschept, die waren bedrukt met het logo van Captagon.

Aanvankelijk werd het spul vooral geproduceerd in Libanon – en dan met name in de Bekaavallei die vroeger vooral bekendstond om zijn uitstekende hasj (rode libanon). Maar de productie in Libanon is de afgelopen jaren vrijwel ingestort. Dit wordt door experts toegeschreven aan de burgeroorlog in Syrië. Sinds de ineenstorting van het overheidsgezag is het land veranderd in de belangrijkste producent van Captagon. Experts vermoeden dat veel strijdende partijen, waaronder Islamitische Staat en de Libanese beweging Hezbollah, miljoenen verdienen aan de handel in de drug.

Via Libanon naar de Golfstaten

De meeste pillen worden via Libanon naar de Arabische Golfstaten gesmokkeld. In 2013 werden in Libanon 12 miljoen pillen onderschept. De meeste waren verstopt in vrachtwagens die vanuit Syrië naar havens in Libanon reden, vanwaar ze naar de Golf zouden worden verscheept.

Saoedi-Arabië lijkt de grootste en meest lucratieve afzetmarkt – ruim een kwart van de wereldwijd onderschepte partijen wordt daar gemeld. In 2013 werden bijna 70 miljoen pillen in beslag genomen in het koninkrijk, zei Abdulelah al-Shareef, van de Saoedische drugsbestrijdingsdienst tegen Time Magazine. Maar verdere informatie over het gebruik van de drug in het extreem gesloten land is schaars en gebaseerd op anekdotes.

Volgens Time speelt onwetendheid mogelijk een rol en gebruiken velen de drug om energie te krijgen. Het blad citeerde een functionaris van de Saoedische drugsbestrijdingsdienst die zei dat „veel mensen Captagon als een medicijn zien, niet als een drug. Ze hebben hoofdpijn, een vriend geeft hun een pil, en ineens barsten ze van de energie”. Vrachtwagenchauffeurs zouden het gebruiken om lange ritten door de woestijn te kunnen afleggen.