Dit schrijven andere media vandaag

ANP/Guus Schoonewille

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Energiebedrijven worden minder groen

Je zou gezien alle maatschappelijke discussies en de klimaatdoelstellingen verwachten dat energie steeds groener wordt, maar Nederlandse energiebedrijven zijn het afgelopen jaar volgens de Volkskrant juist minder groen geworden. Het gemiddelde rapportcijfer op een door consumenten- en milieuorganisaties samengestelde ranglijst daalde van 5,7 naar 5,5.

Dat komt vooral omdat energiebedrijven vanwege de gedaalde prijs vijf procent meer kolen gebruikten dan in 2013.  En voorlopig neemt het kolenverbruik alleen maar toe met drie nieuwe kolencentrales aan de Eemshaven en op de Maasvlakte.

De grootste energiebedrijven Nuon en Essent zijn nog steeds de minst duurzame producenten met rapportcijfers van respectievelijk 3,9 en 3,0.

Opvallend is de daling van het toch als uitermate duurzaam bekend staande Greenchoice van een 7,7 naar 7,2. Dat komt doordat het bedrijf veel elektriciteit inkocht uit vergistingsinstallaties en dat is volgens milieuorganisaties relatief slecht.

Drie kleine energiebedrijfjes scoren een tien: DE Unie, Pure Energie en Qurrent Ned. B.V.

Ook Nederlandse massa-claim tegen LinkedIn in voorbereiding

LinkedIn bleef maar mailtjes sturen uit de adresboeken van gebruikers met hun foto’s en namen om niet-leden uit te nodigen. In de Verenigde Staten is hiervoor al een schikking getroffen, maar nu kunnen Nederlanders via de website linkedin-schadeclaim.nl ook claims indienen voor het ongevraagde gebruik van hun identiteit, schrijft De Telegraaf.

Tussen 2011 en 2014 stuurde LinkedIn vanuit de adresboeken van leden die de functie ‘Ad Connection’ probeerden ook uitnodigingen aan niet-gebruikers. Tot vele herinneringsmails aan toe en dat laatste is niet toegestaan. Volgens initiatiefnemer Orlando Kadir van LinkedIn-Schadeclaim.nl is LinkedIn mede zo groot geworden door de spam-mailtjes met de foto’s van namen en gebruikers erin.

In de VS kunnen gebruikers tot 1500 dollar per persoon krijgen. Voor Nederland mikt Kadir op basis van het ‘no-cure-no-pay-principe’ op tussen de 250 en 300 euro per gedupeerde gebruiker. Als het tot een schadevergoeding leidt gaat 15% daarvan naar de claimorganisatie.

Werkgevers klagen over vaardigheden personeel

Een kwart van de werkgevers klaagt over de vaardigheden van zijn werknemers. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een steekproef van onderzoeksbureau Insight. Dat komt mede omdat nieuwe kennis binnen een bedrijf te weinig wordt ontwikkeld en gedeeld.

Daarom zien werkgevers het investeren in kwaliteit, vaardigheden en kennis en het vergroten van de betrokkenheid en professionaliteit van hun medewerkers als de grootste uitdagingen.

Dat kan nog een aardige opgave worden, want uit dezelfde steekproef blijkt dat de helft van alle werknemers het niet nodig vindt om nieuwe vaardigheden op te doen met het oog op de toekomstige arbeidsmarkt.

    • Arjan Meesterburrie