Philips: miljardendeal Lumileds is onzeker

De overheid in de VS ligt dwars bij de verkoop van Philips-dochter Lumileds aan Chinese investeerders.

Foto Bloomberg

Philips incasseert een onverwachte tegenvaller bij de geplande verkoop van Lumileds, de Amerikaanse dochter die lichtpunten produceert voor led-lampen. CFIUS, het comité dat buitenlandse – en zeker Chinese – investeringen in de VS controleert, werkt tegen.

Philips kondigde in maart aan dat het Lumileds voor circa 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro) verkoopt aan een consortium waarin de Chinese investeerder Go Scale Capital een belang van 80,1 procent neemt. Philips’ automotive-tak (autolampen, voornamelijk in Duitsland geproduceerd) maakt ook deel uit van die deal.

Het doorgaan van de transactie „onder redelijke voorwaarden” is onzeker, maakte Philips gisteren bekend bij de presentatie van de kwartaalresultaten. Topman Frans van Houten wil niets zeggen over de inhoud van de eisen die CFIUS stelt. „Het is een vertrouwelijk proces”, zei Van Houten gisteren in een telefonische toelichting. Hij durft geen uitspraken te doen over het moment waarop duidelijk is of de verkoop doorgaat.

Uitstel of afstel van de Lumileds-deal heeft geen gevolgen voor het grote interne opknipplan van Philips, zei Van Houten. Volgend jaar splitst Philips zichzelf in twee delen op; de combinatie van medische apparatuur en diensten en van de consumententak wordt het hart van het nieuwe Philips, de lichtdivisie wordt verzelfstandigd. Lumileds valt onder de Philips group en gaat niet mee naar deze Lighting-tak als die op eigen benen moet staan.

Het is nog niet zover dat Philips op zoek gaat naar een andere koper. Dat gebeurde vorig jaar wel toen de verkoop van de audiotak aan het Japanse Funai stukliep op contractbreuk.

In 2016, als Van Houten vijf jaar topman is, zal Philips spin offs gecreëerd hebben: twee bedrijven die zelfstandig sneller moeten groeien dan het te bureaucratisch bevonden geheel. Van Houten blijft bij de zogeheten Healthtech-tak, die de afgelopen kwartalen een omzetgroei van 3,5 tot 5 procent realiseerde. „Je ziet nu al de positieve resultaten van de afsplitsing”, aldus Van Houten.

Bij de Lighting-tak gaat het erom de omzetdaling van conventionele verlichting te compenseren met led-technologie en meer inkomsten uit grote projecten te halen, waarbij Philips niet alleen lampen levert maar ook onderhoud en leasecontracten.

Volgens Van Houten is de lichtdivisie bijna op het omslagpunt dat er meer omzet komt uit energiezuinige leds dan uit conventionele verlichting (spaarlampen, tl’s). „Van de Lighting-inkomsten komt 44 procent uit leds, maar het zal nog jaren duren voordat de laatste conventionele lamp geproduceerd wordt.”

In het afgelopen kwartaal haalde Philips 5,8 miljard euro omzet, een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst was 324 miljoen euro, tegenover een verlies van 103 miljoen in het derde kwartaal van 2014.

Philips merkt dat de omzetgroei in opkomende economieën stokt. In China, het Midden-Oosten en Turkije daalde de omzet. Dat werd gecompenseerd door groei in de VS en Europa, met name in de Benelux, Duitsland en Zwitserland. Volgens Van Houten zijn niet alle opkomende markten in mineur. „In China en Brazilië staat de economie zwaar onder druk. Maar India doet het nog altijd erg goed.”