Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oppositie: geen honden naar Israël

De SP, GroenLinks en D66 willen dat het kabinet een einde maakt aan de leveranties van Nederlandse honden aan het Israëlische leger. De Kamerfracties zullen vandaag vragen stellen aan minister van Buitenlandse Zaken Koenders (PvdA). Ook de PvdA wil opheldering van de minister en sluit niet uit dat het exportbeleid voor honden moet worden aangepast.

Dit zeggen de Kamerfracties in reactie op berichtgeving, gisteren in NRC Handelsblad, dat een bedrijf in Brabant de belangrijkste leverancier is van honden aan het Israëlische leger. De Nederlandse honden worden ingezet tegen Palestijnse burgers in de bezette gebieden. De leveranties vinden al ruim twintig jaar plaats, terwijl volgens het kabinetsbeleid geen ‘strategische goederen’ mogen worden geleverd aan het Israëlische leger die gebruikt kunnen worden in Palestijns gebied.

Volgens Tonny Boeijen, eigenaar van Four Winds K9 in het Brabantse Geffen, levert hij „90 procent” van de honden die opereren in het Israëlische leger. Volgens Israëlische militaire bronnen worden verreweg de meeste honden door het leger ingezet om mensen op te sporen, te achtervolgen en aan te vallen. Palestijnen, ook minderjarigen, worden geregeld door Nederlandse honden gebeten.

Mensenrechten

„Het kan niet zo zijn dat Nederland honden naar Israël exporteert waar ze worden ingezet als middel om mensenrechten te schenden”, aldus Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks.
„Het is duidelijk dat de Nederlandse honden door Israël als wapen gebruikt kunnen worden, en voor het onderdrukken van de Palestijnse bevolking”, zegt Harry van Bommel van de SP. „Dus moet je niet leveren.”

Volgens Angelien Eijsink wil de PvdA „graag van de minister van Buitenlandse Zaken weten wat de afweging van de regering is om toestemming te geven voor de verkoop van Nederlandse honden aan het Israëlische leger. Aan de hand daarvan zullen we bezien of het noodzakelijk is het exportbeleid ten aanzien van honden te herzien.”
Het CDA „wacht het antwoord van de regering af”, aldus Raymond Knops. „Als de regering het beleid wil veranderen, vinden wij dat prima.”