In beeld

Olympische Spelen voor Indianen

Diep in de Braziliaanse binnenlanden, in de pas 25 jaar oude stad Palmas, worden deze week de Inheemse Spelen gehouden. Ruim 2.000 deelnemers uit dertig landen, waaronder Australië, Rusland, Filipijnen en Brazilië zelf (met 24 inheemse volkeren hofleverancier) strijden daar om titels in het kanovaren, boogschieten en sjouwen van boomstammen maar ook meer reguliere sporten als voetbal en atletiek. Maar het is bovenal een cultureel-antropologisch sportevenement, waarbij prestaties op de tweede plek komen en deelnemers vaardigheden demonstreren zoals in het Braziliaans-inheemse xikunahity, het hooghouden van de bal zonder doelen. Deelnemen is belangrijker dan winnen.
EPA/Fernando Bizerra Jr.
AP/Eraldo Peres
AP/Eraldo Peres
EPA/Fernando Bizerra Jr.
EPA/Fernando Bizerra Jr.
Reuters/Ueslei Marcelino
AFP/ Christophe Simon
AP/Eraldo Peres
Reuters/Ueslei Marcelino
EPA/Fernando Bizerra Jr.
Reuters/Ueslei Marcelino
AFP/ Christophe Simon