Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Nederlandse stroom minder duurzaam geworden

De vijf grote energiebedrijven zijn gedaald in de jaarlijkse stroomranking. Steenkool is de grote boosdoener.

Windpark Luchterduinen in de Noordzee, eigendom van Eneco en Mitsubishi.
Windpark Luchterduinen in de Noordzee, eigendom van Eneco en Mitsubishi. Remko de Waal / ANP

Energiebedrijven produceren meer kolenstroom dan in 2014 en zijn dus juist minder duurzaam geworden. Uit de vandaag gepubliceerde stroomranking van o.a. de Consumentenbond en Natuur & Milieu blijkt dat grote energiebedrijven als Nuon en Essent erop achteruit zijn gegaan.

Het gemiddelde eindcijfer voor de 37 beoordeelde stroomleveranciers daalde van 5,7 naar 5,5. De organisaties keken bij de beoordeling naar investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is de ranglijst gemaakt, welke is ingedeeld in drie groepen: voorlopers, volgers en vervuilers. Eneco eindigde als enige van de vijf grote internationale bedrijven bij de ‘voorlopers’ met een 6,2, maar daalde hiermee wel licht in de ranglijst.

Minder duurzaam

Goedkope kolen liggen voornamelijk ten grondslag aan deze ontwikkeling. Steenkool is goedkoper dan bijvoorbeeld gas, maar het zorgt ook voor meer schadelijke uitstoot; een steenkolencentrale stoot twee keer zoveel CO2 uit dan een gascentrale.

Eneco is bijvoorbeeld volgens de onderzoekers minder duurzame stroom gaan inkopen en is hierdoor gedaald in de lijst. Of het bedrijf ook echt minder groene stroom heeft ingekocht blijft onduidelijk. Eneco verstrekte volgens het rapport te weinig informatie om tot een volledige conclusie te komen.

Eneco en de andere vier energiereuzen bezitten in Nederland bijna 80 procent van het marktaandeel en bepalen daarmee sterk hoe duurzaam de energievoorzieningen zijn. Er zijn überhaupt minder duurzame energiebedrijven te vinden in de lijst dan vorig jaar, maar de duurzaamste zijn Duurzame Energie Unie, Qurrent, Pure Energie en Vandebron.