Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Máxima terug naar Nederland vanwege ziekte

In Nederland wordt ze vanwege haar nierbekkenontsteking opgenomen in het Haagse Bronovo Ziekenhuis

Koningin Máxima proost met de Chinese president Xi Jinping tijdens het staatsbanket in de Gouden Hal op de tweede dag van het staatsbezoek aan China.
Koningin Máxima proost met de Chinese president Xi Jinping tijdens het staatsbanket in de Gouden Hal op de tweede dag van het staatsbezoek aan China. Foto Koen van Weel / ANP

Koningin Máxima vliegt vanavond terug naar Nederland vanuit China. De vorstin is te ziek om haar staatsbezoek met koning Willem-Alexander voort te zetten. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in een persbericht.

Gisteren werd bekend dat een arts in Beijing nierbekkenontsteking had vastgesteld bij Máxima. Zij moest daardoor al bij enkele officiële delen van het staatsbezoek verstek laten gaan. Het was de eerste keer dat de koningin sinds haar aantreden China bezocht.

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis “Veel dank voor alle beterschapswensen, ik geef ze door aan mijn vrouw” - WA

Bronovo Ziekenhuis

Na aankomst in Nederland wordt de vorstin opgenomen in het Haagse Bronovo Ziekenhuis. Daar zal zij nader worden onderzocht. De koorts en pijn in haar rug zijn nog onvoldoende gezakt, aldus het RVD. De beslissing om Máxima te laten terugkeren naar Nederland werd in overleg met artsen gemaakt.

Willem-Alexander breekt zijn bezoek aan China niet af en zal het programma zoals gepland vervolgen. In Shanghai dankte hij vandaag de Nederlandse gemeenschap voor de steunbetuigingen die hij ontving voor zijn echtgenote, meldt persbureau ANP. Hij beloofde ze allemaal te zullen overbrengen. De vorst zei het heel apart te vinden om na voorgaande staatsbezoeken, die hij allemaal samen met Máxima aflegde, nu “nogal alleen” op het podium te staan.

Nierbekkenontsteking

Het nierbekken is het gedeelte van de nier van waaruit de urine via de urineleider naar de blaas stroomt. Nierbekkenontsteking, dat nauw verwant is aan blaasontsteking, wordt meestal veroorzaakt door bacteriën en kan zich in beide nieren voordoen. Symptomen zijn vermoeidheid, koorts, misselijkheid en pijn en moeite bij het plassen.