Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kunstenaar Ai Weiwei mocht ze niet gebruiken, maar krijgt ze nu van fans

Nee, zei de Deense fabrikant van Legosteentjes: de Chinese kunstenaar Ai Weiwei kreeg de grote bestelling blokjes niet waarmee hij in Australië een kunstwerk wilde maken. Dat werk moest lijken op de reusachtige portretten van politieke dissidenten die Ai Weiwei vorig jaar in de voormalige Amerikaanse gevangenis van Alcatraz met Legoblokjes maakte. „We kunnen het gebruik van onze steentjes voor politieke doeleinden niet toestaan”, aldus Lego. Ai Weiwei reageerde gisteren meteen: hij maakte de weigering van Lego bekend en liet op Instagram weten dat Studio Ai Weiwei in diverse steden verzamelpunten voor Legoblokjes ging openen. Het eerste verzamelpunt dat vervolgens op Instagram was te zien, was een auto met open dak die was geparkeerd voor Studio Ai Weiwei in Beijing. Fans van over de hele wereld bieden Ai Weiwei nu Lego-blokjes aan. De kunstenaar heeft in 2011 81 dagen gevangen gezeten. Deze zomer kreeg hij na vier jaar zijn paspoort terug en kan hij weer naar het buitenland reizen. (AFP)