Kamerfracties willen einde aan export legerhonden naar Israël

D66, GroenLinks en SP vragen het kabinet levering van diensthonden aan het Israëlische leger te stoppen. De Palestijnen sluiten zich ‘sterk’ bij deze oproep aan.

SP, GroenLinks en D66 willen dat het kabinet een eind maakt aan de leveranties van Nederlandse honden aan het Israëlische leger. De Kamerfracties zullen vandaag vragen stellen aan de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA).

Dat doen zij in reactie op berichtgeving, gisteren in nrc.next, dat een bedrijf in Brabant de belangrijkste leverancier is van honden aan het Israëlische leger. De Nederlandse honden worden ingezet tegen Palestijnse burgers in de bezette gebieden.

De leveranties vinden al vele jaren plaats. Volgens het kabinetsbeleid mogen geen strategische goederen aan het Israëlische leger worden geleverd die gebruikt kunnen worden in Palestijns gebied. Palestijnen, ook minderjarigen, worden geregeld door Nederlandse honden gebeten. Nu het geweld in Israël en Palestina weer oplaait, neemt de inzet van honden toe.

„Het kan niet zo zijn dat Nederland honden naar Israël exporteert waar ze worden ingezet om mensenrechten te schenden”, zegt Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks). Harry van Bommel (SP): „Het is duidelijk dat de Nederlandse honden door Israël als wapen gebruikt kunnen worden, en voor het onderdrukken van de Palestijnse bevolking. Dus moet je niet leveren.”

De PvdA wil eveneens opheldering van de minister en sluit niet uit dat het beleid moet worden aangepast.

Ook Palestina roept het kabinet op de leveranties van diensthonden stop te zetten. „We dringen sterk aan bij de Nederlandse regering de export van diensthonden te voorkomen”, meldt de Palestijnse vertegenwoordiger Hanan Ashrawi vanuit Ramallah. „Nederland moet weten dat de honden worden gebruikt om de illegale bezetting te versterken. Dat maakt Nederland medeplichtig aan de misdaden die daaruit voortkomen.”

Het hoofd van de Palestijnse missie in Den Haag verbaast zich over de leveranties. „Wij zien Nederland als een land dat gelooft in mensenrechten en internationaal recht, niet als exporteur van martelwerktuigen”, aldus Nabil Abuznaid. „Ik zou willen dat Nederland melkkoeien naar Palestina stuurde in plaats van honden.”

Donderdag bezoekt een Palestijnse delegatie Den Haag, voor een ‘samenwerkingsforum’, dat economische samenwerking tussen Nederland en de Palestina moet stimuleren. Nederland organiseert ook zo’n forum met Israël. Volgens het kabinet „stelt een investering in de relatie met beide partners Nederland in staat een constructieve bijdrage te leveren aan vrede tussen Israël en de Palestijnse Gebieden”.

    • Leonie van Nierop