Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet wil export diensthonden naar Israël stoppen

De honden bijten in de bezette gebieden geregeld Palestijnse burgers.

Een hond van het Israëlische leger valt een Palestijnse vrouw aan nabij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever.
Een hond van het Israëlische leger valt een Palestijnse vrouw aan nabij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Foto AP / Kevin Frayer

Het kabinet wil de export van zogenoemde diensthonden aan banden leggen. Dat zei minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) vandaag tegen de Tweede Kamer. Aanleiding is berichtgeving van NRC, gisteren, over de levering van Nederlandse diensthonden aan het Israëlische leger. De honden bijten in de bezette gebieden geregeld Palestijnse burgers.

“De berichten geven alle aanleiding om stappen te ondernemen”, aldus Ploumen:

“Allereerst zal het ministerie meteen contact opnemen met de bedrijven [die diensthonden exporteren, red.] en met hen de richtlijnen voor maatschappelijk ondernemen bespreken.”

De minister stelde vast dat de diensthonden niet vallen onder de Europese exportrestricties voor strategische goederen:

“Maar daar wil ik me niet bij neerleggen, gegeven de zorgen die er in de Kamer en bij de regering leven naar aanleiding van de berichtgeving. Ik ga onderzoeken of het haalbaar is om een nationale regeling op te stellen die gaat over de export van dit type honden.” De minister wil verder met haar Europese collega’s bespreken “of we hier gezamenlijk iets aan kunnen doen”.

Leveranties extra precair nu geweld oplaait

Volgens Tonny Boeijen, eigenaar van Four Winds K9 in het Brabantse Geffen, levert hij “90 procent” van de honden die opereren in het Israëlische leger. Volgens Israëlische militaire bronnen worden verreweg de meeste honden door het leger ingezet om mensen op te sporen, te achtervolgen en aan te vallen. Nu het geweld in Israël en Palestina weer oplaait, neemt de inzet van honden toe.

De PvdA, D66, de SP en GroenLinks willen dat het kabinet een einde maakt aan de export van honden naar Israël omdat zij vrezen dat de honden worden ingezet bij mensenrechtenschendingen. Ook Palestijnse vertegenwoordigers dringen er bij de Nederlandse regering op aan om de leveranties stop te zetten.