Je houdt van Newsom en haar vogeltjes, of je rent gillend weg

Een gewone popplaat zal Joanna Newsom nooit maken. Nadat haar voorlaatste, driedubbele Have One On Me alle kenmerken had van een magnum opus besloot de Amerikaanse zangeres en harpiste het op haar vierde album eens wat toegankelijker aan te pakken. Divers (duikers) bevat voor haar doen korte stukken, die toch weer blaken van ambitie in hun gelaagde structuur en poëtische diepgang. Vocaal beweegt Newsom zich tussen het engelen- en het heksenregister, met de dwingende stem van een meisje dat weigert groter te groeien. Kinderachtig is haar muziek nooit, want ze schept een mythologische droomwereld die voert van gedeconstrueerde marsmuziek in Sopakanikan naar een weldadig georkestreerde ode aan de vreugde van het leven, compleet met meekwetterende vogeltjes. Een waarschuwing is op zijn plaats, want gewoon doen komt niet in Newsoms boekje voor en je houdt van haar of slaat gillend op de vlucht.