Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Rijst met gember en radijs

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

We koken uit Simply Nigella deze week, het nieuwste boek van Nigella Lawson. Uit het hoofdstuk ‘Eten uit een kom’ komt dit simpele maar bevredigende recept voor een kom rijst met oosterse smaakmakers, knapperige zaden en romige avocado.

Neem een pan met dikke bodem en een goedsluitend deksel en breng daarin de rijst met het water aan de kook. Leg, zodra het water aan de kook komt, het deksel op de pan. Zet het vuur heel laag en laat de rijst 25 minuten zacht koken. Zet dan het vuur uit en laat de rijst in de afgesloten pan nog 5 minuten staan; de rijst is dan gaar maar nog nootachtig en het water geabsorbeerd. Schaaf, terwijl de rijst kookt, met een dunschiller de gember in heel dunne reepjes. Snijd de radijsjes in de lengte in vieren of in achten, afhankelijk van de grootte. Doe de gare rijst in een kom. Voeg de tamari of sojasaus en de appelciderazijn toe en hussel alles met een vork door elkaar; doe dan hetzelfde met het gemberschaafsel, de radijsjes en de pitten en zaden. Roer, nog steeds met een vork, alle gehakte koriander op een klein beetje na door de rijst. Verdeel de rijst over twee kommetjes en leg er avocado op, naar wens in de vorm van een gondel of als stukjes. Bestrooi de kommen met de rest van de koriander, en eet in alle rust.