Igor Levit blijkt net zo’n goede Bach- als Beethovenpianist

Igor Levit pakt de zaken groot aan. De Russische, in Duitsland opgegroeide pianist (1987) nam voor zijn debuut bij Sony twee jaar geleden meteen de laatste vijf van Beethovens pianosonates op – geen beginnersspul en goed voor twee volle cd’s. Op Jackson Pollockiaanse wijze kwakte hij de openingsakkoorden van de Hammerklaviersonate neer, alsof hij het revolutionaire van Beethovens sonate wilde onderstrepen. Wie verder luisterde, hoorde een gedreven vertolker, technisch meesterschap en een toets van parelmoer. Zijn nieuwste project is niet minder ambitieus en staat in het teken van de variatiekunst: op drie cd’s zijn Bachs Goldbergvariaties, Beethovens Diabellivariaties en The People United Will Never Be Defeated van Frederic Rzewski te horen. Levit blijkt net zo’n goede Bach- als Beethovenpianist. Zijn Goldbergs zijn bedwelmend mooi en worden met veel gevoel voor cadans gespeeld – in de Canone alla quinta hoor je hem tegen de golven in zwemmen.

    • Merlijn Kerkhof