Hersenschudding met nare gevolgen

Epke Zonderland zal via een omweg naar de Olympische Spelen moeten. Hij miste op de WK de finale rekstok.

Epke Zonderland zal zijn wereldtitel aan de rekstok op de WK turnen in Glasgow niet kunnen verdedigen.
Epke Zonderland zal zijn wereldtitel aan de rekstok op de WK turnen in Glasgow niet kunnen verdedigen.

Een turner kan in de aanloop naar een belangrijke toernooi zich geen hersenschudding permitteren. Diep in zijn hart wist de geneeskundestudent Epke Zonderland dat wel, maar gisteravond werd hij er op de WK nog eens keihard mee geconfronteerd. Zonderland, de olympisch kampioen aan rek, miste de toestelfinale en kan zich in Glasgow individueel niet rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij is, net als vier jaar terug, aangewezen op een omleidingsroute.

Zich bij voorbaat bij het onhaalbare neerleggen, is niet des Zonderlands. Hij hoopte op de WK op een wonder. IJdele hoop bleek gisteren in de landenwedstrijd, waarin de wereldkampioen aan rek van de laatste twee jaar nimmer zijn gebruikelijke niveau haalde. Van de twee befaamde combinaties kon hij er maar één uitvoeren. Daarnaast duwden de vele slordigheden zijn score nog verder naar beneden en slingerde hij naar een totaal van 14.300 punten. Hij bleef een vol punt verwijderd van een finaleplaats. Pijnlijker: Zonderland haalde niet de top-30 aan het toestel waarop hij al vijf jaar domineert.

Blij dat ik niet gevallen ben

Terugblikkend erkende Zonderland dat zijn voorbereiding op de WK simpelweg te kort is geweest. Waar een aanloop van vier maanden gebruikelijk is, moest de rekspecialist zijn energie in vijf weken stoppen. Eerst een zwaar gekwetste duim en vervolgens de hersenschudding hielden hem langer uit de trainingshal dan goed voor hem is. Desondanks reisde hij af naar Glasgow. „Ook als lukt op de training niet alles wat je wilt, hoop je tijdens de wedstrijd iets extra’s te kunnen geven. Maar dat lukte gewoon niet. Ik kwam kracht tekort. Achteraf ben ik blij dat ik niet ben gevallen, want daar was ik een paar keer dichtbij.”

Snel accepteerde Zonderland de bittere realiteit, die hem voorhoudt dat de Spelen alleen nog haalbaar zijn als Nederland eind april in Rio op het olympisch kwalificatietoernooi bij de eerste vier eindigt. Mocht die route ook worden geblokkeerd, dan resteert Zonderland de aanwijsplek voor één turner waarop Nederland dan nog recht heeft. Via een interne procedure zal dan een selectie worden gemaakt. Een bekende route. Op die manier kon hij in 2014 naar ‘Londen’, waar Zonderland geschiedenis schreef door olympisch kampioen te worden.

Vooralsnog lijkt de route met het Nederlands team hem de veiligste weg naar Rio – „het mooiste is als we met de ploeg plaatsing afdwingen.” Dat moet eind april gebeuren in Rio, waar de acht landen die op de WK negende tot en met zestiende zijn geworden om de laatste vier beschikbare plekken strijden. Tegen die tijd hoopt Zonderland volledig te zijn hersteld en dat zijn ploeggenoten hun niveau te hebben opgekrikt om van reëel olympisch uitzicht te kunnen spreken.

Van Gelder plaatst zich wél

Yuri van Gelder, die zich wél plaatste voor de ringenfinale, ziet dat traject met vertrouwen tegemoet. „We zijn hier in Glasgow bij de beste twaalf van de wereld geëindigd, zo veel vorderingen hebben we als team al gemaakt. In vijf maanden kunnen we alleen maar beter worden. Het uitgangspunt van een plaats bij de topacht op dit WK blijkt achteraf niet reëel te zijn geweest. Maar op het olympisch kwalificatietoernooi hebben we goede kansen.”

Het is hoe dan ook niet het jaar van Zonderland. Op de EK, afgelopen voorjaar, viel hij van de rekstok en greep daardoor naast zijn derde Europese titel. De turner kan zich zelfs voorstellen dat hij de Spelen misloopt. „Daar zal ik rekening mee moeten houden.”

    • Henk Stouwdam