Harlingen stelt infoavond uit vanwege komst NVU

Burgemeester Sluiter vreest intimidatie door tegenstanders vluchtelingenopvang.

Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volks Unie (NVU). Foto Marco de Swart/ ANP

De gemeente Harlingen heeft een informatieavond over de opvang van vluchtelingen afgeblazen na signalen dat leden van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) bij de bijeenkomst aanwezig zouden zijn. Een open dialoog over het onderwerp zou volgens de gemeente hierdoor niet meer mogelijk zijn. De bijeenkomst is verplaatst naar november.

Twitter avatar Gem_Harlingen gemeente Harlingen Informatieavond over de opvang van vluchtelingen wordt verplaatst: De gemeente Harlingen heeft besloten de… https://t.co/BX084ETGUE

Burgemeester Roel Sluiter (PVDA) van Harlingen stelt dat het de gemeente dinsdagochtend ter oren kwam dat de NVU aanwezig zou zijn om ‘het eigen geluid te laten horen’. Eerdere inspraakavonden in onder meer Steenbergen en Rotterdam, werden verstoord door tegenstanders van de opvang van asielzoekers in die plaatsen. Een dergelijk scenario wil Harlingen voorkomen.

“Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen, lijkt op basis van eerdere ervaringen elders, in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk”, stelt Sluiter.

Besloten bijeenkomst

Op de informatiebijeenkomst zou gepraat worden over de noodopvang van asielzoekers in Harlingen. Sluiter heeft naar eigen zeggen geprobeerd om in contact te komen met de NVU, maar zonder succes. “Bovendien wil ik beslist niet dat onze inwoners onvoorbereid aan intimidatie en provocatie worden blootgesteld van krachten die maar een ding willen: hun mening aan iedereen opleggen.”

De bijeenkomst in november zal alleen voor inwoners zijn, benadrukt de gemeente. Inwoners worden daar persoonlijk voor uitgenodigd. Een datum is nog niet bekend, zegt een woordvoerder.

    • Jorg Leijten