Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Rebellen doden elf militairen en agent in Colombia

Het Nationaal Bevrijdingsleger, de op een na grootste guerrillabeweging van Colombia, zou achter de aanval zitten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos spreekt op een persconferentie na een aanval waarbij elf militairen en een agent werden gedood.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos spreekt op een persconferentie na een aanval waarbij elf militairen en een agent werden gedood. Foto Cesar Carrion/ EPA

Linkse rebellen hebben in een Colombiaans reservaat elf militairen en een agent gedood die een groep mensen beschermde die stembiljetten vervoerde. Volgens de autoriteiten in het land zou het Nationaal Bevrijdingsleger, de op een na grootste guerrillabeweging van Colombia, achter de aanval zitten.

Drie andere soldaten raakten gewond toen de groep in een hinderlaag liep. Zes mensen zijn nog vermist, onder wie twee mensen die hielpen bij de regionale verkiezingen in het U’wa-reservaat en een gids, zo zei minister van Defensie Luis Carlos Villegas. Het Nationaal Bevrijdingsleger heeft de aanval zelf nog niet opgeëist. Ook is nog onduidelijk hoeveel guerrillastrijders er zijn gedood en hoe de groep precies in de hinderlaag terechtkwam.

Smet

President Juan Manuel Santos noemde de aanval een smet op wat tot nu toe volgens hem de veiligste verkiezingen in Colombia in decennia was geweest; het aantal geweldsincidenten was ten opzichte van vier jaar geleden met 60 procent verminderd. Santos bekritiseerde het Nationaal Bevrijdingsleger, waarmee de regering al meer dan een jaar overleg voert om een eind te maken aan tientallen jaren van geweld:

“Dit is een gebeurtenis die toont dat het Nationaal Bevrijdingsleger niet begrijpt dat het tijd is voor vrede, niet voor oorlog. (…) Als het Nationaal Bevrijdingsleger denkt dat het door zo te handelen politieke ruimte krijgt of zijn positie versterkt nog voor eventuele onderhandelingen, dan zit het volledig fout.”

Het Nationaal Bevrijdingsleger heeft volgens AP momenteel nog zo’n 1.500 strijders, de meesten van hen in het oosten van Colombia, vlak bij waar de aanval plaatsvond in de Andes.