Nieuwe president: komiek of marionet?

Zijn film Un presidente de a Sombrero ging over een man die per ongeluk president werd. Maar dat de Guatemalteekse komiek Jimmy Morales zondag werd gekozen tot president is geen toeval. De theoloog en econoom, die zijn eigen tv- en filmwerk produceerde, had al eerder politieke ambities, maar bekleedde nooit een politiek ambt, waardoor hij zich als outsider kon voordoen. Dat kwam goed uit vanwege de walging van de Guatemalteken voor de politieke klasse. Begin september stapte president Pérez Molina op. Hij belandde in de gevangenis op verdenking van corruptie. Toch is het de vraag wie Guatemala heeft gekozen. Omdat Morales’ partij voortkomt uit het militaire establishment, waardoor hij werd omhelst, wordt ook gevreesd dat hij een marionet van het leger is. (NRC)