Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sociologie

Geen verkrachter, sorry

Ofran Badakhshani schrijft een brief. Hij biedt bij deze zijn excuses aan. Voor zijn correcte taalgebruik, onder meer.

Lees ook: nrc.next sprak Ofran Badakhshani. Hij hoopte met deze brief zijn ‘vluchtelingenetiket’ kwijt te raken.

Ongeveer twintig jaar geleden ben ik alleen en op dertienjarige leeftijd, als een potentiële verkrachter, islamist, belastingplukker en – wellicht het allerergste – als een potentiële banenpikker Nederland binnengeglipt.

Tot grote verbazing van ons allemaal is het mij tot op heden gelukt om van uw dochters af te blijven. (Allen die uit vrije wil en met wederzijdse instemming met mij het bed zijn ingedoken buiten beschouwing gelaten.) Als Amsterdammer ben ik vaker langs de Wallen gelopen dan langs een moskee. Eén ding moet ik eerlijk bekennen; het is mij helaas niet gelukt om geen belasting te betalen en daar bied ik mijn excuses voor aan.

Ik bied ook mijn excuses aan voor mijn correcte taalgebruik. Het is mij in twintig jaar niet gelukt om ‘hij is groter als ik’ te zeggen of ‘hun hebben straks alles en wij dan?’. Of ‘intregreren moet van wederzijds komen’.

Erik of Het Klein Insectenboek

Om maar niet te spreken van mijn onbeperkte toegang tot openbare bibliotheken. Ik heb weliswaar mijn lidmaatschap betaald, maar toen nog wel van uw belastinggeld. Nu ik er bij stilsta: hoeveel Nederlanders hadden Alexanders geesten van Jacob van Maerlant niet willen lezen, terwijl het verdomme wekenlang in mijn bezit was? En terwijl honderden Nederlandse kinderen erop zaten te wachten, heb ik ook nog eens Erik of Het klein insectenboek in mijn tijdelijke bezit gehad. Ik zweer op Loesje en Fokke en Sukke u de waarheid te vertellen.

En terwijl er duizenden in Nederland geboren en getogen jongens en meisjes op de wachtlijst stonden, kon ik me wegens taalvoorsprong en de kennis van de Nederlandse samenleving inschrijven aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, om politicologie en filosofie te studeren. En alsof dat niet erg genoeg is, ben ik nu zelfs aan het promoveren. Nou hoeveel mensen uit Almere, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Ridderkerk, Zwijndrecht, Nissewaard, Dordrecht, Schiedam, Vlaardingen en Hellevoetsluis hadden dat niet willen doen?

De trieste conclusie

Om het verhaal kort te houden ben ik genoodzaakt de volgende trieste conclusie te trekken: de kans dat de huidige vluchtelingen hetzelfde pad afleggen, is erg groot. Dus wees gewaarschuwd. Als we er niets aan doen, betalen zij straks allemaal ook belasting en dragen zij schaamteloos bij aan de verrijking van onze samenleving.

Inmiddels verblijf ik,

Ofran Badakhshani
Ex-vluchteling en kei-Nederlander