Gaat Amsterdam Londen achterna? Niet als het om kantoorruimte gaat

Foto ANP

“Amsterdam gaat Londen achterna”, kopte RTL vorige maand over huizen en appartementen die onbetaalbaar dreigen te worden voor de meeste Nederlanders. Hoe zit het met kantoorruimte? We weten dat Aziaten inmiddels veel interesse hebben in ‘hoogwaardig’ Nederlands vastgoed - mooie gebouwen op een toplocatie - maar krijgen we hier ook Londense toestanden?

Nee, als we het laatste rapport van marktonderzoeker Knight Frank moeten geloven: Amsterdam is in alle opzichten een middenmoter, als het gaat om ‘prime’ kantoorruimte (in de buurt van OV, centraal in een stad, mooi afgewerkt). De prijzen per vierkante meter liggen - voor ontwikkelaars én voor huurders - lager dan in de meeste omliggende landen. Ook werd er in het afgelopen jaar niet bijzonder veel geld geïnvesteerd in kantoorruimte: meer dan in Brussel of Moskou, maar veel minder dan in bijvoorbeeld Madrid of Munchen.

Wat maakt Amsterdamse kantoorruimte aantrekkelijk voor investeerders? Singaporese investeerder Neo Teck Pheng noemde Amsterdam eerder dit jaar nog relatief ‘onontdekt’, Londen en Parijs zijn volgens hem veel competitiever. Amsterdams vastgoed kost een stuk minder, en het levert meer rendement op.

Het hele rapport van Knight Frank:

    • Jacco Hupkens