FNV verliest hoger beroep loonakkoord

De vakbond was het niet eens met het loonruimteakkoord en vond het niet rechtsgeldig.

Het gerechtshof voorafgaand aan de zitting over het hoger beroep dat de FNV heeft aangespannen. Martijn Beekman / ANP

De FNV heeft het hoger beroep in de zaak rond het loonakkoord verloren. Dit oordeelde het gerechtshof in Den Haag vandaag. Het hof heeft de eis van de vakbond om het akkoord ongeldig te verklaren afgewezen.

Het FNV was geen partij in het loonakkoord voor ambtenaren dat de overheid eerder dit jaar met drie vakorganisaties sloot. De vakbond vond het akkoord niet rechtsgeldig en stapte daarom naar de rechter. Volgens het FNV is het loonakkoord een truc; het Rijk bekostigt zo loonsverhogingen met pensioengeld, waarna het meer loonbelasting int, meent de bond. Dit leidt volgens het FNV tot pensioenverslechtering.

Alweer afgewezen

Eerder ging de FNV al bij de voorzieningenrechter, een lagere rechtbank, tegen de uitspraak in en werd toen ook al in het ongelijk gesteld. De vakbond vond dat bij het tot stand komen van het loonakkoord er geen sprake is geweest van open en reëel overleg.

De leden van vakcentrales CMHF, CNV en het Ambtenarencentrum hebben wel ingestemd met het loonakkoord.

    • Laura van der Reijden