Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

FIOD doet invallen bij Nederlanders die zwart sparen

De fiscus onderzocht grote betalingen met buitenlandse betaalcards in Nederland. Nu komen er invallen.

De fiscale opsporingsdienst FIOD doet deze week invallen bij Nederlanders die mogelijk vermogen in het buitenland niet bij de fiscus hebben opgegeven. Daarnaast zijn zeventig mogelijke zwartspaarders aangeschreven door de fiscus. Zij hebben dit weekend brieven ontvangen.

De acties komen voort uit een project waarbij de Belastingdienst alle transacties met alle buitenlandse debet- en creditkaarten in Nederland gedurende drie jaar onderzocht. Zo’n duizend kaarten waarmee opvallend veel en grote betalingen werden verricht, werden geselecteerd. De fiscus is nog altijd bezig de identiteit van alle kaarthouders te achterhalen. De verwachting is dat op termijn driekwart van hen geïdentificeerd kan worden.

De zeventig ontvangers van de brieven wordt nu expliciet gevraagd of ze vermogen hebben in het buitenland en of ze dit mogelijk voor de fiscus hebben verzwegen. De Belastingdienst laat in de brief weten hiervoor aanwijzingen te hebben en vraagt naar de reden. “We vragen vervolgens naar de herkomst van het geld”, zegt Frans van Krieken, handhavingsregisseur van de Belastingdienst.

Tot twaalf jaar navorderen

De Belastingdienst mag de niet betaalde belasting tot twaalf jaar terug navorderen. De briefontvangers zijn verplicht te antwoorden, anders kan een omgekeerde bewijslast gelden. Dan moeten ze sowieso betalen.

Behalve Belastingdienst en FIOD is ook het Openbaar Ministerie bij het project betrokken. Volgens officier van justitie Marc Pluimers zijn adviseurs van zwartspaarders, zoals fiscalisten, eveneens in het zicht. Hij noemt belastingontduiking “een flagrante schending van het gelijkheidsbeginsel”.

“Anderen draaien op voor de bijdrage die fraudeurs niet willen betalen. Bovendien is het een manier om crimineel geld te verbergen.”

De eerste rechtszaken die voortvloeien uit dit project zijn gaande. Een medewerker van een exclusief Zwitsers horlogebedrijf stond in Almelo voor de rechter. Hij wordt verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. De eerste inhoudelijke behandeling in dit project start begin november in Amsterdam.