Tsjetsjeense leider Kadyrov weet het zeker: eigen actiefilm wordt ‘enorm succes’

De tweede ‘trailer’ verscheen gisteren op zijn Instagram-pagina. We zien de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov in een schitterend berglandschap, gehuld in een camouflagepak. Kadyrov tuurt door een verrekijker. Kadyrov rent hellingen op en af. Kadyrov lost salvo’s met een mitrailleur.

In mei bracht Kadyrov naar buiten dat hij een speelfilm aan het maken is. Waar de film precies over gaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar uit de trailers en de titel (vrij vertaald: ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’) valt wel het een en ander af te leiden. Een „actiefilm” zo zei Kadyrov tegen het Russische persbureau Ria Novosti, met hemzelf in de hoofdrol. De regisseur van de film (die nog onbekend is) heeft volgens Kadyrov „verschillende beroemde Hollywood-films” op zijn naam staan. Ook weet de Tsjetsjeense leider zich naar eigen zeggen verzekerd van de deelname van „wereldsterren van faam”. De producenten zijn er zeker van dat de film een „enorm succes” zal worden, aldus Kadyrov.

Ramzan Kadyrov (39) herstelde als opvolger van zijn in 2004 vermoorde vader met harde hand de orde in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2009). Volgens mensenrechtenorganisaties ging dat gepaard met marteling en moord. Maar Kadyrov is een populaire leider, niet alleen in zijn deelrepubliek, maar in heel Rusland. Met miljarden uit Moskou liet Kadyrov de hoofdstad Grozny in grootse stijl herbouwen. De laatste jaren cultiveert hij het imago van een godvrezende moslimleider. Op zijn Instagram-pagina schrijft hij stemmige teksten bij dierenfoto’s en opnamen van Tsjetsjeens natuurschoon.

Maar Kadyrov is zijn excentriekere kant niet helemaal kwijtgeraakt. De Tsjetsjeense leider vertoont zich met voormalige sterren van het witte doek, zoals actieheld Steven Seagal en de Franse acteur Gérard Depardieu. Hij is trouwens ook een goede bekende van kickbokser Badr Hari, die onlangs nog acte de présence gaf op een groot vechtsport-gala in Grozny. Hari won zijn gevecht met een knockdown.

    • Steven Derix