Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Europarlementariërs gestraft na nazigroet

Een van hen sprak over migranten als ‘menselijk afval’.

Een plenaire sessie van het Europees Parlement in Brussel.
Een plenaire sessie van het Europees Parlement in Brussel. Foto Olivier Hoslet / EPA

Twee leden van het Europees Parlement worden beboet en tijdelijk geschorst, omdat ze de nazigroet hebben gebracht tijdens debatten. De Italiaan Gianluca Buonanno en de Pool Janusz Korwin-Mikke moeten ruim drieduizend euro betalen en mogen tien dagen niet meedoen in het parlement, meldt persbureau AP.

Buonanno, lid van Lega Nord en de eurosceptische fractie Europa van Naties en Vrijheid in het Europees Parlement, droeg twee weken geleden tijdens een plenaire sessie een t-shirt waarop een foto stond van de Duitse Angela Merkel met een Hitlersnorretje. Later bracht hij tijdens een debat in aanwezigheid van de bondskanselier een Hitlergroet.

De Pool Korwin-Mikke - van de Coalitie voor de Vernieuwing van de Republiek Vrijheid en Hoop (KORWiN) die bij de Poolse verkiezingen afgelopen weekend de kiesdrempel niet haalde - vond het in juli nodig om de nazigroet te doen in het parlement. Hij sprak toen over migranten als “menselijk afval”.

De Europarlementariërs mogen wel stemmen tijdens hun schorsing. De strafmaatregel van parlementsvoorzitter Martin Schulz is overgenomen door het bestuur van het parlement, schrijft persbureau ANP.