Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Europarlement stemt in met compromis netneutraliteit

Over het garanderen van de netneutraliteit werd zoals verwacht een compromis aangenomen.

Kabels in een serverruimte.
Kabels in een serverruimte. Foto Koen van Weel / ANP

Mobiele telefonie in het buitenland wordt binnen de Europese Unie goedkoper. Leden van het Europees Parlement (EP) hebben vandaag ingestemd met wetgeving die het mogelijk maakt vanaf juni 2017 een einde te maken aan zogeheten roamingkosten. Over het garanderen van de netneutraliteit - het principe dat alle aanbieders dezelfde toegang krijgen tot datanetwerken - werd zoals verwacht een compromis aangenomen.

De prijs voor mobiele telefonie gaat in april volgend jaar al omlaag en na de zomer van 2017 zal er geen verschil meer zijn tussen gebruik thuis of elders in de EU. De Europese Commissie ziet het zogeheten Telecompakket als een belangrijke eerste stap richting een gemeenschappelijk telecommarkt in de EU.

Twitter avatar GOettingerEU Günther H. Oettinger This is excellent news for consumers & business! EP approves legislation on #netneutrality & end of #roaming

In het pakket dat het EP vandaag heeft aangenomen is geregeld dat netneutraliteit in principe wordt gegarandeerd; uitgangspunt is dat internetaanbieders al het onlineverkeer even snel moeten maken. Maar er zijn uitzonderingen. Ze mogen van de regels afwijken als er opstoppingen dreigen of als er een cyberaanval plaatsvindt. En providers mogen bijvoorbeeld muziekdiensten aanbieden zonder dat dit wordt doorgerekend in de internetbundel. Dit wordt ook gezien als in strijd met algehele netneutraliteit.

Internet van twee snelheden

Hoewel het voor het eerst is dat het onderwerp netneutraliteit verankerd wordt in Europese wetgeving, reageerden critici door de uitzonderingen teleurgesteld. Het compromis tussen de Commissie en nationale overheden zou volledige netneutraliteit juist bedreigen, waardoor een ‘internet van twee snelheden’ dreigt.

Twitter avatar ArsTechnicaUK Ars Technica UK Net neutrality: EU votes in favour of Internet fast lanes and slow lanes https://t.co/pAyDkLym7E by @glynmoody
Twitter avatar dgtlresistance Digital Resistance EU Parliament rejects amendments protecting net neutrality https://t.co/GFzYPcKLMK

Het pakket waarover vandaag werd gestemd, is gebaseerd op een compromis uit juni tussen de Europese lidstaten en de Europese Commissie. De regels die erin worden vastgelegd zijn minder streng dan de Nederlandse wetgeving. Minister van Economische Zaken Henk Kamp had tevergeefs geprobeerd het Nederlandse model van netneutraliteit aangenomen te krijgen, meldt persbureau ANP. Mogelijk moet hij de wet nu aanpassen.