Een lijkkist vol illegale kaviaar

Toen de politie een begrafenisauto staande hield, troffen ze geen lijk aan maar zwarte kaviaar. Waarde: zo’n 500.000 euro.

Een lijkkist? Die controleren ze nooit, moeten de smokkelaars hebben gedacht. Maar op de weg naar Chabarovsk, een stad in het verre oosten van Rusland, werd de begrafenisauto door de politie langs de kant gezet. Toen de agenten de auto controleerden, troffen ze onder de kransen plastic verpakkingen aan met verboden kaviaar. Toen de kist werd geopend, bleek die te zijn volgepakt met containers met steureitjes. De totale hoeveelheid kaviaar, meldt persbureau Ria Novosti, bedroeg ongeveer vijfhonderd kilo. Een lijk werd in de auto niet aangetroffen.

De 31-jarige chauffeur en zijn bijrijders zijn aangehouden. Tegenover de politie verklaarden de twee mannen dat ze werden benaderd door een onbekende man, die hen vroeg om een overleden familielid vanuit Majak naar Chabarovsk te vervoeren. De kist zou in de lijkwagen zijn geladen door andere onbekenden.

Chabarovsk ligt vlak aan de Chinese grens, en waarschijnlijk was dat land de eindbestemming van de kaviaar. Ook in Rusland is kaviaar een uiterst kostbare delicatesse. Omdat de stand van de steur in de Kaspische Zee en Zwarte Zee drastisch was teruggelopen, geldt er sinds 2007 een vangstverbod en mag kaviaar niet worden geëxporteerd. In 2015 werd dat verbod met een jaar verlengd. Alleen voor bedrijven die de visstand bevorderen, geldt een uitzondering.

Maar illegale visvangst tiert welig. Op 25 september werd in dezelfde regio een vrachtwagen aangehouden met 300 kilo illegale kaviaar. De nieuwssite Lenta.ru citeert cijfers uit 2010, waaruit zou blijken dat er dat jaar 19 ton legale steureitjes is geproduceerd. De illegale productie lag ruim tien keer hoger: 225 ton.

Beloega-kaviaar (de lekkerste) kost in Rusland tegen de duizend euro per kilo – of meer. Om stroperij tegen te gaan heeft de Landbouwautoriteit in 2014 de import van Iraanse kaviaar toegestaan.

    • Steven Derix