Saoedische prins had twee ton ‘jihad meth’

Het is een van de grootste drugsvangsten ooit in Libanon. De politie stuitte gisteren op de luchthaven van Beiroet op twee ton amfetamine, vlak voordat die in het privévliegtuig van een Saoedische prins werden geladen. De prins en vier anderen zijn opgepakt, zei een anonieme Libanese functionaris tegen AP. Om welke van de duizenden prinsen het gaat, zei hij er niet bij.

De vangst betreft amfetaminepillen die onder de naam Captagon op grote schaal worden gebruikt in het Midden-Oosten. De drug is populair bij Libanese studenten en welgestelde jongeren in de Arabische Golfstaten. Maar Captagon zou ook gebruikt worden als pepmiddel door de strijdende partijen in de Syrische oorlog. Het houdt je wakker, verdrijft de honger en bevordert de concentratie. Media hebben het spul ‘jihad meth’ gedoopt. Ook in eerdere oorlogen, waaronder WOII, was amfetamine populair.

Captagon is oorspronkelijk een middel voor de behandeling van hyperactieve kinderen (ADHD). Het werd in 1986 op de zwarte lijst gezet door de wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarna het in de meeste landen werd verboden. Maar daarna ontstond er een levendige zwarte handel. De afgelopen jaren werden in het Midden-Oosten grote aantallen pillen onderschept.