Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM eist drie jaar cel tegen voormalig directeur Rochdale

Het Openbaar Ministerie verdenkt Hubert Möllenkamp onder meer van belastingfraude.

Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, tijdens zijn aankomst van vorige week bij de rechtbank van Amsterdam.
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, tijdens zijn aankomst van vorige week bij de rechtbank van Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie jaar cel tegen de voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp. Het gaat om een onvoorwaardelijke straf. De officier van justitie meent dat er voldoende bewijs is dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping en verduistering.

De voormalige bestuursvoorzitter van Rochdale wordt verweten zich te hebben laten omkopen. Ook staat hij terecht voor het witwassen van in totaal 825.000 euro, valsheid in geschrifte, belastingfraude, omkoping en meineed tijdens een verhoor van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

In een toelichting op de strafeis sprak het OM van een ‘man die zich kennelijk verheven voelde boven anderen’.

Het handelen van Möllenkamp getuigt van een haast niet te bevatten arrogantie. Alles was geoorloofd om zijn luxe leven te kunnen leiden. De regels golden niet voor hem.”

Symbool van corruptie

Möllenkamp is het symbool geworden van de corrupte corporatiedirecteuren, schreef economieredacteur Anne Dohmen eerder over de rechtszaak. Hij reed rond in een Maserati van de zaak, en liet zich volgens het OM omkopen met andere auto’s, een zwembad, een dubbelappartement in Lelystad, een bedrag van 3 ton om een lening af te lossen en een Spaanse vakantievilla cadeau.

In ruil daarvoor mocht zakenpartner Arie van E. pakketten woningen kopen ter waarde van ongeveer 150 miljoen euro. Van E. is medeverdachte in de zaak wegens omkoping, net als een andere zakenpartner, Henk O., en de vrouw van Möllenkamp, Alberdien V. Zij zou een factuur hebben ingediend van 188.000 euro voor advieswerk dat ze nooit heeft uitgevoerd.

Tegen Arie Van E. is dinsdag een onvoorwaardelijke celstraf van zeven maanden geëist, terwijl Henk O. acht maanden moet vastzitten als het aan het OM ligt. De officier van justitie meent dat Henk O. voor ongeveer 700.000 aan steekpenningen heeft betaald aan Möllenkamp. Tegen Alberdien V. is een celstraf van drie maanden geëist.

‘Leningen’

Zakenpartner Van E. heeft gezegd dat het altijd om “leningen” ging, maar ongeacht of de rechter dat gelooft is de carrière van Möllenkamp voorbij. Na zijn ontslag bij Rochdale in 2009 werd hij in 2012 failliet verklaard. Er dient nog een ‘ontnemingsvordering’ van 2,4 miljoen euro van Justitie tegen de oud-corporatiebestuurder. Daarnaast eist Rochdale eist 6 miljoen euro van Möllenkamp.

Veel woningcorporaties in opspraak

Sinds 2002 zijn er in totaal zestien corporaties in opspraak geraakt door slecht toezicht, fraude of corruptie en riskante investeringen. Daarop werd een parlementaire enquêtecommissie ingesteld die eind vorig jaar rapport uitbracht.

Intussen zijn de eerste corporatiebestuurders gestraft. Voormalig directeur Henk Sligman van de Rotterdamse woningcorporatie PWS (nu onder de naam Havensteder) veroordeeld tot een celstraf van 9 maanden. In juni van dit jaar bepaalde de rechter dat voormalig directeur Rinie Teuben van woningcorporatie Rentree in Deventer de corporatie ruim 2,2 miljoen euro moet terugbetalen.

Anderen hangt een straf boven het hoofd. Noël Philippen, voormalig directeur van woningstichting Vitaal Wonen in Limbricht, wordt verdacht van fraude ter waarde van 1,5 miljoen euro. En Erik Staal, oud-bestuurder van woningcorporatie Vestia, wordt beschuldigd van wanbestuur.